CE vrea un continut mai mic de acrilamida in produsele alimentare. E cancerigena!

CE vrea un continut mai mic de acrilamida in produsele alimentare. E cancerigena!

 

acrilamidaReprezentantii statelor membre au votat, pe 19 iulie, in favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezenta acrilamidei in produsele alimentare. O data implementate, noile reglementari le vor impune companiilor din sectorul alimentar sa ia masuri pentru a reduce aceasta substanta cancerigena in alimente. Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Am facut astazi un pas important in directia protejarii sanatatii si a bunastarii cetatenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezentei acestei substante cancerigene, ci si la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea in momentul gatitului la domiciliu”.

Demersurile Comisiei vor continua si dupa adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi initiate noi discutii cu privire la masuri suplimentare. Una dintre ele ar fi stabilirea fara intârziere a nivelurilor maxime de acrilamida din anumite produse alimentare.

Etape urmatoare
Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului si Parlamentului European. Cele doua institutii au la dispozitie trei luni pentru a-l examina, dupa care el va ajunge din nou la Comisie pentru a fi aprobat. Intrarea in vigoare ar putea fi prevazuta pentru primavara anului 2018.

Context
Prezenta acrilamidei in produsele alimentare a fost depistata initial in 2002, mai ales in cele pe baza de cartofi sau de cereale, in cafea si in inlocuitorii de cafea, in timpul proceselor de preparare la temperatura ridicata. In 2015, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat faptul ca acrilamida este o substanta cancerigena si ca actualele niveluri de expunere alimentara la aceasta stârnesc preocupari cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat ca nivelurile de acrilamida nu au scazut substantial in ultimii ani.

Citeste si Consumul de carne de porc, la cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, in Germania

Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a initiat discutii cu autoritatile statelor membre pentru a stabili masurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezentei acrilamidei in produsele alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *