Ce inseamna fermier activ, in campania 2019!

Ce inseamna fermier activ, in campania 2019!

 

apia tractorAnul de cerere 2019 aduce si cateva noutati in stabilirea statutului de „fermier activ”, conform modificarilor la OUG 3/2015, adoptate prin OUG 4/2018, respectiv prin verificarea inregistrarii persoanelor fizice si juridice si a formelor asociative de persoane fizice sau juridice (indiferent de statutul juridic al acestora) pentru activitatile lor agricole, in Registrul Contribuabililor/platitorilor, potrivit Codului de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Restul prevederilor referitoare la demonstrarea calitatii de „fermier activ”, ramân valabile, dupa cum informeaza APIA Gorj.

Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor

Fermierul care in anul anterior de plata ar fi avut dreptul la plati directe, calculate conform Regulamentului delegat (UE), al Comisiei de completare a Regulamentului (UE), al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme privind platile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin in cadrul politicii agricole comune, care nu au depasit cuantumul de 5.000 euro si care desfasoara cel putin o activitate agricola minima in cadrul exploatatiei sale, este „fermier activ” si poate beneficia de plati directe.

Pentru a dovedi calitatea de „fermier activ”, persoanele fizice care in anul anterior de plata ar fi avut dreptul la plati directe calculate conform Regulamentului UE, care depasesc cuantumul de 5.000 euro, se pot inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 sau ca persoane juridice, care desfasoara o activitate agricola.

Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau intreprinderi familiale, rezultate ca urmare a inregistrarii la ONRC, se subroga in drepturi si obligatii persoanei fizice, in ceea ce priveste patrimoniul de afectatiune. Fermierii persoane fizice care in anul anterior de plata ar fi avut dreptul la plati directe, care depasesc cuantumul de 5.000 euro si care nu se inregistreaza potrivit prevederilor Regulamentului UE, trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute de europeni (toate acestea sunt prevazute in Regulamentul UE).

Citeste si Rosii romanesti de la Cooperativa Tara Mea! Legumele provin de la producatori din judetele Olt, Teleorman, Giurgiu, Galati si Ialomita

Pentru a dovedi calitatea de „fermier activ”, fermierii persoane juridice care in anul anterior de plata ar fi avut dreptul la plati directe calculate conform Regulamentul UE, care depasesc cuantumul de 5.000 sunt inregistrati la ONRC cu activitate agricola.

In cazul in care nu reiese activitatea agricola, trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile prevazute de Regulamentul UE.

Persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane fizice sau juridice care in anul anterior de plata ar fi avut dreptul la plati directe care depasesc cuantumul de 5.000 euro si care gestioneaza aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apa, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport si terenuri destinate activitatilor de recreere pot fi considerate „fermier activ”, daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii: cuantumul anual total al platilor directe reprezinta cel putin 5% din veniturile sale totale obtinute din activitati neagricole in ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile; veniturile totale obtinute in cadrul exploatatiei din activitati agricole reprezinta cel putin o treime din veniturile totale obtinute in ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.

Citeste si Top producatori grau in UE, in 2018. Romania, pe locul patru

Persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane fizice sau juridice care in anul anterior de plata ar fi avut dreptul la plati directe calculate conform Regulamentului UE care depasesc cuantumul de 5.000 euro si care gestioneaza firme/companii de constructii, administratori de paduri de stat/private, penitenciare, unitati administrativ – teritoriale: comune, municipii, orase, judete pot fi considerate „fermier activ”, daca indeplinesc una dintre conditiile prevazute de Regulamentul UE.

Sursa: APIA Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *