Ce alimente nu trebuie tinute in frigider

Ce alimente nu trebuie tinute in frigider

 

alimenteIn zilele noastre existenta frigiderului in marea majoritate a gospodariilor ni se pare mai mult decat fireasca, el permitand pastrarea alimentelor si a preparatelor culinare un timp mai indelungat fara teama ca acestea se vor deteriora sau isi vor pierde calitatile nutritive. Cu toate acestea, exista o serie de alimente pentru care se recomanda a nu fi pastrate in frigider. Banane – Aceste gustoase si satioase fructe se coc rapid, ceea ce nu inseamna insa ca, pentru a prelungi durata de consum, ele trebuie pastrate in frigider. Motivul este acela ca vitaminele si mineralele pe care le contin se pastreaza mult mai bine la temperatura ambianta decat in mediul frigorific.

Pepene rosu intreg
Pastrarea pepenului intreg in frigider afecteaza continutul de beta-caroten – antioxidant esential – care se gaseste in fruct. In consecinta, este recomandabil ca pepenii intregi (netaiati) sa fie tinuti in afara frigiderului. Iar daca si cand se doreste ca miezul sa fie servit rece, este mai bine ca acesta sa fie taiat in bucati care, puse intr-o cutie inchisa ermetic, pot fi pastrate mai multe zile si consumate atunci cand se doreste.

Cafea
Umiditatea din frigider este un inamic de temut al cafelei de toate felurile. Ea face cafeaua – fie boabe, fie macinata – lipicioasa si ii distruge atat de indragita aroma.

Piersici
Atunci cand piersicile sunt puse in frigider, procesul de coacere al acestora se opreste si, in consecinta, ele nu ajung sa dobandeasca cunoscutul lor gust dulce-acrisor. Mai mult decat atat, pastrarea la rece afecteaza componentele nutritive continute de aceste fructe, fapt pentru care nu se recomanda pastrarea lor in frigider.

Mango
Acest fruct exotic nu este obisnuit cu temperaturi joase si, de aceea, nu este recomandabila tinerea in frigider. Atunci cand vin in contact cu frigul, componentele esentiale ale mango sunt distruse, ceea ce conduce la pierderea valorilor nutritionale ale acestui fruct atat de benefic pentru sanatatea celor care il consuma.

Prune
Adesea, frigul face ca prunele sa se zbarceasca, sa-si piarda forma si textura suculenta. Componentele din fructele proaspete – precum fibrele alimentare, care ajuta la reglarea digestiei – sunt afectate de frig, motiv pentru care prunele nu trebuie pastrate in sertarul pentru fructe al frigiderului.

Uleiuri comestibile
Stocarea uleiului in locuri expuse luminii cauzeaza oxidarea acestuia, dar acelasi efect distructiv il are si pastrarea lui in frigider. Atunci cand diverse uleiuri – in special cel de masline si cel de avocado – sunt pastrate in frigider, ele se cristalizeaza si capata o consistenta untuoasa care le afecteaza iremediabil gustul.

Dovleci
Cand sunt tinuti in frigider, dovlecii pot mucegai din cauza umezelii si, chiar in lipsa mucegaiului, isi pot modifica gustul. De aceea este bine ca dovlecii sa fie depozitati in locuri uscate, racoroase si umbroase.

Busuioc
Supus frigului, busuiocul – planta aromatica delicata – se ofileste rapid. Este, de asemenea, de mentionat ca absoarbe cu usurinta mirosuri de la alte produse aflate in frigider, care ii modifica gustul. Tocmai de aceea, pentru a rezista un timp mai indelungat si a nu fi afectat de divere alte mirosuri, se recomanda ca busuiocul sa fie pus intr-un vas cu apa, frunzele sa-i fie acoperite cu o punga si sa fie plasat intr-un loc umbros.

Kiwi
In ciuda aspectului sau aparent grosier, fructul este sensibil la influente externe, precum frigul. De aceea, atunci cand este pastrat in frigider kiwi isi pierde din valoarea nutritionala si ii sunt afectate aspectul exterior, gustul si textura.
Ceapa (in special tocata).

Deoarece contine o mare cantitate de lichid, atunci cand este pastrata in frigider ceapa ofera un teren fertil aparitiei si dezvoltarii mucegaiului. Mai mult, ceapa tocata absoarbe bacteriile si mirosurile din frigider, asa incat se recomanda fie folosirea ei in totalitate, fie impachetarea si congelarea acesteia.

Continuarea in FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *