Cartoful extratimpuriu, o oportunitate de castig pentru cultivatorii din sudul tarii

Cartoful extratimpuriu, o oportunitate de castig pentru cultivatorii din sudul tarii

 

cartofSuprafetele cultivate cu cartofi au scazut dramatic in ultima perioada, ajungandu-se ca, la acest moment, o mare parte din necesarul intern de doua milioane de tone pentru consum, sa fie asigurat din import (se ajunge chiar si la 90%, in februarie, dupa cum sustin jucatorii din piata). Trebuie sa stiti insa ca exista si oportunitati care pot aduce bani frumosi cultivatorilor, daca acestia stiu sa profite de ele. In Teleorman, de exemplu, apar primii cartofi pe piata, trufandale cum se zice, dupa care se omoara nu doar romanii, ci si polonezii, cei care in restul anului ne „invadeaza” cu productia lor.

„Producatorii din Teleorman sunt specializati in cartof extraimpuriu si sunt cam primii care ies pe piata. Este vorba de localitatile Cervenia si Peretu, dar avem si in Dolj, la Marsani. Mai nou a aparut si Timisoara pe harta, cu observatia ca la ei apar un pic mai tarziu. Urmeaza apoi Dambovita si Galati”, a declarat pentru AgroStandard Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania (FNCR), in cadrul Conferintei Nationale a Cartofului desfasurata recent la Poiana Brasov.

Citeste si Top producatori mere in UE. Romania, locul trei

Sa iesi primul pe piata, nu inseamna insa neaparat venituri foarte mari in fecare an, pentru ca pana la urma totul depinde de oferta existenta, de conjunctura internationala etc. Intr-un an cum este 2019, de exemplu, cand stocurile de cartofi sunt reduse peste tot, ati putea scoate bani frumosi. Iar cam o data la 5-6 ani tot se intampla asa ceva, dupa cum spun producatorii din piata.

„Merita sa produci extratimpuriu si vorbim, in general, de producatori foarte mici, care fac totul manual, iar intr-un an in care nu exista destui cartofi pe piata, iesi cu trufandaua si obtii preturi foarte mari. Apoi, terminand sezonul in perioada mai–iunie, producatorii pun cultura dubla, majoritatea varza si mai scot ceva. In momentul cand apare supraproductie, vand, insa, cartofii la preturi de nimic”, a mai spus Oprea.

Exportul, o bula de oxigen la inceput de sezon

Cartofii romanesti s-ar putea vinde bine si la export, la inceput de sezon, cel putin. Este cazul soiurilor extratimpurii si, mai ales, timpurii. Si chiar daca sunt cantitati mici, nu trebuie neglijata aceasta posibilitate.

„Eu as fi fericit ca Romania sa produca cartofi pentru piata proprie, insa sa nu uitam ca noi avem oportunitatea de a exporta cartofi timpurii. Suntem capabili sa producem cartof timpuriu mai devreme decat Polonia sau Austria, ceea ce se si intampla. In momentul in care vorbim de cartofi, in mai sau iunie, o sa vedeti cum vin tirurile de polonezi, cei care in restul sezonului ne omoara cu marfa lor. Vin in zona de Dambovita si Galati si cumpara cartof timpuriu pe care il duc la ei. Exportam in Grecia, Bulgaria, chiar si in Italia si culmea, Olanda si Germania (n.red- tari mari producatoare de cartofi la nivel european). Sunt cantitati mici, pentru ca este vorba si de conjuncturi. Cand sunt ani de criza, vezi ca, intr-adevar, exista interes…Sunt solicitari foarte mari, nu avem cum sa facem fata…Eu as fi bucuros sa putem aproviziona piata romaneasca cu 80% cartof romanesc si nu invers”, a mai precizat Oprea.

Suprafele cultivate cu cartofi in Romania sunt tot mai mici de la an la an, ba chiar vorbim de o scadere dramatica in ultimul deceniu: 33.246 ha, in 2018, fata de 54.000 ha, in 2013, potrivit datelor FNCR (care au la baza suprafetele inregistrate la APIA!).

Citeste si 90% din cartofii de pe piata sunt din import, la acest moment. Stocurile interne, epuizate

Pe de alta parte, in statisticile MADR suprafetele se ridica undeva la 130.000 ha, de pe care se obtine o productie de peste 3 mil. de tone de cartofi, ceea ce insemana ca n-ar trebui sa ne facem griji….

Investitiile ridicate pentru infiintarea unui hectar de cartofi (45.000 lei, in cazul cartofilor de samanta si 15.000-20.000 lei la cartofii de consum), ca sa nu ma vorbim de riscurile pe care le presupun aceasta cultura i-au facut pe multi fermieri sa renunte sa mai cultive cartofi in Romania.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Intre timp, insa, importurile au tot crescut. In primele 11 luni din 2018, de exemplu, importurile de cartofi in stare proaspata si refrigerata au ajuns la 137,3 mii tone, in valoare de 26,3 mil.euro, conform datelor MADR, fata de 130.426 tone, in perioada similara din 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *