Caracteristicile principale ale agriculturii romanesti au ramas, din pacate, ca inainte de preaderare, sustine economistul sef de la CEC Bank

Caracteristicile principale ale agriculturii romanesti au ramas, din pacate, ca inainte de preaderare, sustine economistul sef de la CEC Bank

 

luca forumCare este stadiul in care se afla agricultura romaneasca la mai bine de zece ani de la aderarea la UE si cat de mult a progresat ea in tot acest rastimp? Ei bine, exista destule voci care sustin ca nu este cazul sa ne imbatam cu apa rece, mai mult decat trebuie….Si poate ca ar fi momentul sa reflectati la ceea ce sustine Florin Luca, economistul sef al CEC Bank, cea mai mare banca romaneasca. “Caracteristicile principale ale agriculturii romanesti au ramas, din pacate, ca in perioada de preaderare: pondere ridicata a populatiei ocupate in agricultura si o slaba reprezentare a unui lant valoric integrat in sector. In acelasi timp, sumele mari primite fie de la bugetul de stat sau de la UE nu au avut un impact mare asupra performantelor tehnice si economice ale fermelor”, a declarat recent Florin Luca, economistul sef al CEC Bank.

Citeste si Agricultura ecologica la varsta majoratului (Analiza)

Si nici nu-i de mirare daca tinem cont ca in Romania, din cauza fragementarii foarte mari a terenurilor, peste 50% din subventiile europene ajung la fermele mijlocii si mari, adica cele care au peste 100 ha de teren si care reprezinta circa 1% din totalul fermelor din tara noastra.

Cum arata agricultura Romaniei astazi?

“Majoritatea agricultorilor sunt dependenti de marii distribuitori si integratori, atat pe linie de inputuri si ma refer la seminte, ingrasaminte, servicii, dar si in ceea ce priveste desfacerea produselor”, a mai spus Luca.

Citeste si Bancherii se plang de metehnele fermierilor romani, pentru ca din cauza lor nu pot sa urmareasca circulatia banilor

Cat despre asociatiile de agricultori, ele nu par eficiente pentru ca “nu sunt orientate practic si oganizate pe lantul valoric, ci pe o divizare a responsabilitatilor, vulnerabilitati care scad foarte mult din profitabilitate”. Si sunt doar cateva din motivele pentru care analistii economisti sunt destul de retinuti si considera ca domeniul agroalimentar din Romania se caracterizeaza printr-un grad de risc ridicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *