Brutarii cer ajutor de stat pentru plata curentului. Pretul record din august la grau scumpeste painea

Brutarii cer ajutor de stat pentru plata curentului. Pretul record din august la grau scumpeste painea

 

Industria de morarit si panificatie solicita o schema de ajutor din partea statului pe fondul “cresterii nemaiintalnite a pretului la energie electrica”, scumpirea painii fiind imposibil de evitat in urmatoarele luni, anunta Rompan, care sustine ca de vina este si “cel mai mare pret inregistrat in luna august din istorie la grau”.

Iar toate acestea se intampla in conditiile in care productia la grau inregistreaza un nivel record de 11,4 milioane de tone. Cum pretul international stabileste mersul lucrurilor pe piata, este clar cum vor evolua lucrurile, inclusiv la noi.

Citeste si Dan Hurduc, presedinte CFRO: Exista o usoara tendinta de antagonizare a relatiilor fermieri mari vs fermieri mici

“Pretul graului este acum 1.100 de lei/tona adus la moara. Este cel mai mare pret inregistrat in luna august din istorie. Am mai avut in anii 2003-2004 o asemenea problema, dar a fost mai tarziu, in lunile septembrie-octombrie, dar noi din 10 august suntem pe 1.100 de lei tona de grau, ceea ce este foarte mult. Noi am avut un pret mare la grau si pana in noua recolta si atunci nu am modificat pretul painii, pentru ca am zis ca vine grau din noua recolta care e mai ieftin si ne echilibram, dar din pacate ne-am dezechilibrat total”, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

Scumpiri pe linie

Graul este materia prima de baza, reprezentand pana la 50% din costurile pentru obtinerea unei paini. Se adauga apoi cheltuieli legate de gaze, forta de munca si mai ales energie electrica.

 “In mod cert vor fi acum niste scumpiri, vor mai fi in octombrie-noiembrie, cand va veni pretul majorat al gazului. Pe de alta parte, sindicatele fac presiuni ca totul se scumpeste – energia, intretinerea, caldura la iarna – si vor salarii mai mari pentru angajati. Ceea ce pot sa va spun este ca pretul painii va creste semnificativ pana in iarna. Cred ca niciun agent economic nu isi mai permite sa nu modifice preturile la majorarile de costuri actuale, cand energia electrica a crescut de la 230 de lei/MWh la 478 lei/MWh”, a declarat presedintele ROMPAN.

Ajutor de stat

Aurel Popescu spune ca singura solutie viabila pentru a putea supravietui in aceasta perioada cu numeroase scumpiri este interventia statului. Brutarii solicita introducerea unei scheme de ajutor pentru morarit si panificatie, similara cu ceea din HoReCa.

“Eu cred ca statul trebuie sa intervina, pe de o parte, pentru populatie, iar pe de alta parte trebuie sa intervina si pentru noi, sa primim ceva in legatura cu aceasta crestere nemaiintalnita la energie electrica. Noi am solicitat Ministerului Energiei sa ne faca o schema de ajutor pentru morarit si panificatie, chiar investitii in energie verde, o schema de ajutor ca la HoReCa, dar pentru sustinerea pretului la energie. Am scris deja ministerului, am avut o intalnire cu ministrul Energiei si cu un secretar de stat, care ne-au transmis ca se lucreaza. In acest moment aceasta este solutia”, a precizat Aurel Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *