Biopirateria – modernizare sau exploatarea resurselor de catre transnationale?

Biopirateria – modernizare sau exploatarea resurselor de catre transnationale?

 

biopiraterieEconomia zilelor noastre este construita pe modelul tarilor occidentale care, prin mecanismele globalizarii, impun tarilor in dezvoltare reguli și responsabilitati in schimbul promisiunii de dezvoltare prin modernizare. Sub umbrela modernizarii, tarile vestice contureaza un sistem bine definit ce potenteaza schimbul inegal de marfuri și bunuri intre tarile de lumea a 3-a și cele deja dezvoltate. Conceptul de biopiraterie reprezinta o ramura a globalizarii capitaliste, ce permite companiilor transnationale sa profite de pe urma resurselor naturale ale tarilor sub-dezvoltate.

Citeste si Se pot obtine productii de top pe timp de seceta?! Fara apa si fara azot?!

Termenul de biopiraterie este pe atat de vag, pe cat este de folosit pentru a justifica extragerea resurselor naturale ale indigenilor, pentru ca mai apoi ele sa fie brevetate.

Urmatoarele randuri urmaresc conturarea unei imagini de ansamblu asupra modului in care securitatea alimentelor este incalcata, in timp ce promisiunea modernizarii se transforma in iluzia unui trai mai bun.

Sustinatoarea suveranitatii alimentelor de catre activiști ai mediului precum Vandana Shiva, accentueaza importanta luptei impotriva elementelor ce incalca securitatea alimentelor. Unul din aceste elemente il constituie biopirateria.

Vandana Shiva definește biopirateria: „folosirea sistemelor ce definesc proprietatea intelectuala pentru a legitima detinerea exclusiva și controlul asupra resurselor, produselor și proceselor biologice care au fost folosite timp de secole in cultura ne-industrializata”.

Vandana Shiva contureaza astfel imaginea patentarii biodiversitatii cat și a cunoștintelor indigene ce le apartin strict persoanelor aflate in tari de lumea a3-a. Aceasta imagine este descrisa intr-un singur cuvant ca fiind biopiraterie.

Continuarea pe FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *