Avertisment Valeriu Tabara: Situatia este de aproape doua ori mai grava decat in 2019

Avertisment Valeriu Tabara: Situatia este de aproape doua ori mai grava decat in 2019

 

tabara_asasValeriu Tabara, presedintele ASAS, ii avertizeaza pe fermierii romani ca 2021 va fi un an foarte dificil, dupa ce in 2020 agricultorii au avut probleme mari din cauza secetei, care a dus la o reducere a productiei vegetale de circa 30% pe total. La acest moment, situatia este destul de grava, de aproape doua ori mai grava fata de 2019, trage un semnal de alarma Tabara. Atentie la tehnologie si la alegerea soiului, mai spune fostului ministru al Agriculturii, care adauga ca nu este suficient sa ai utilaje performante ca sa obtii productii bune.

„Ne-am adresat de ani de zile fermierilor sa invete sa lucreze mai bine pamantul, nu-i suficent sa ai utilaje performante si tu sa nu adaptezi tehnologii pentru ele. In Baragan nu se lasa brazda cruda, razele soarelui la temperaturi care ajung pana la 60 de grade Celsius distrug substanta organica- humusul, inclusiv microbiologia solului este afectata. Nu se poate sa fie lasat terenul nearat, nediscuit, nedezmiristit dupa recoltarea plantei premergatoare, in conditia in care trebuie inmagazinata orice picatura de apa din sol”, a declarat pentru FoodBiz Valeriu Tabara.

Citeste si Lufa si pelinul, armele romanilor in lupta impotriva COVID-19

Din pacate, insa, aceasta situatie se intalneste in multe zone din tara, unde nu s-a discuit dupa culturile de floarea soarelui sau porumb.

https://www.youtube.com/watch?v=LKCioPgwZFU&feature=emb_logo

“Si acum sunt terenuri lasate nediscuite dupa recoltarea florii soarelui sau a porumbului. Chiar daca discul imi zgarie solul (20-30 de centimetri) este bine sa intru sa fac aceasta lucrare, este extrem de important sa intrerup capilaritatea solului prin care apa se pierde la suprafata. Dupa doua saptamani, apa aceea care vine spre suprafata din profunzime se inmagazineaza in stratul superficial al solului pe care apoi il pot lucra succesiv, astfel incat sa ajunga elemente de calitate si sa am si apa pentru rasarirea rapitei, a orzoaicei, ovazului de toamna si a celorlalte culturi”, a precizat Tabara, potrivit FoodBiz.

One thought on “Avertisment Valeriu Tabara: Situatia este de aproape doua ori mai grava decat in 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *