Bugetul pentru programul Investalim ar putea sa fie suplimentat daca fondurile alocate se vor termina dupa prima sesiune, sustine Aurel Simion, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, care confirma astfel interesul ridicat de care se bucura acest program dedicat investitiilor in procesare din industria alimentara.
„Trebuie sa dam o plusvaloare materiei prime pe care Romania o produce. Avem nevoie de piete de desfacere, investitii, de tehnologii noi, astfel incat industria alimentara si procesarea din Romania sa fie competitive”, a declarat pentru FoodBiz Aurel Simion.
Programul Investalim are la dispozitie o suma de 590 milioane de euro, fiind dedicat proiectelor mari, cu o finantare care porneste de la 500.000 euro si poate ajunge pana la 50 milioane euro.
Aurel Simion spune ca „atat timp cat exista materie prima, exista si oportunitati in piata”, iar dovada ca industria alimentara trece printr-un moment bun din punct de vedere investitional, acum, este faptul ca pentru InvestAlim au fost depuse proiecte cu o valoare care depaseste bugetul programului. Pe lista proiectelor finantate se afla investitii in procesarea carnii de pasare, a semintelor de oleaginoase sau in legumicultura.
„Atata timp cat au fost depuse proiecte care depasesc valoarea de 590 milioane de euro alocata Investalim, inseamna ca avem atractivitate. Avem si piata de desfacere, dar si materie prima si investitori, ceea ce este foarte bine pentru economia noastra”, a mai precizat Aurel Simion.
Romania, o piata atractiva
Romania este o piata atractiva nu doar pentru romani, ci si pentru straini. De altfel, daca ne uitam la cei mai mari investitori, nu putem sa nu remarcam prezenta capitalului strain.
Imbucurator este faptul ca antreprenorii romani devin tot mai interesati sa inchida lantul de productie.
„Romania este interesanta ca si piata pentru investitorii straini, inclusiv in industria alimentara, datorita pozitionarii si conditiilor climatice. Cat timp aici se gaseste materia prima, nu are rost sa o transferi in alte piete cu alte costuri, automat interesul este de prelucrare, iar cel mai mare este din partea antreprenorilor romani care vor sa se dezvolte si sa integreze lantul alimentar. Cele mai bune investitii sunt cele care cuprind sectorul vegetal si zootehnic, iar automat avem si prelucrare si desfacere. Si avem exemple de acest fel in Romania, cum ar fi agricultura circulara sau agricultura integrata. Sunt cele mai bune investitii si cele mai profitabile”, a mai precizat Simion.
Programul Investalim
Schema de ajutor de stat Investalim dispune pentru perioada 2023 – 2026 de un buget total de 590 de milioane de euro, din care 147,5 milioane de euro pentru primul an.
Sunt finantate investitii care vizeaza infiintarea sau modernizarea capacitatilor de productie existente din industria alimentara. Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori intre 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o intreprindere poate ajunge pana la un maxim de 57,7 milioane euro.
Activitatile eligibile pentru finantare sunt: prelucrarea si conservarea carnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor, prelucrarea si conservarea cartofilor, fabricarea prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor, fabricarea uleiurilor si grasimilor, fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, fabricarea produselor de morarit, a painii, a prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie, precum si fabricarea zaharului.