ANALIZA. Asigurarile agricole la inghet, o piata moarta

ANALIZA. Asigurarile agricole la inghet, o piata moarta

 

inghetTemperaturile scăzute din acest an, minimele au coborat si sub 30 grade Celsius, ar putea produce pierderi producătorilor agricoli – „minore”, cum le numesc oficialii de la UE-, la culturile de rapiță, în special. Problemele ar putea sa apara in zonele in care semanatul s-a facut tarziu sau acolo unde nu a existat un strat de zapada protector. Chiar si asa, agricultorii nu se inghesuie sa se asigure, nemultumiti fiind de ofertele din piata. Ei spun ca vor o lege a asigurarilor dupa model european si care sa fie adaptata conditiilor de la noi din tara. La randul lor, asiguratorii par destul de reticenti la inghet, un risc acoperit de putine institutii financiare de profil, poate si pentru ca este un fenomen obisnuit pentru Romania, la fel ca si seceta, de exemplu, iar despagubirile par iminente. Sa nu uitam falimente celebre din afara, produse din cauza secetei….

Pe de alta parte, nici nu poate fi ignorat faptul ca ofertele din piata se limiteaza la cateva culturi – grau, orz sau rapita, cu conditía ca acestea sa fi intrat bine in iarna….Cat despre pomicultura sau viticultura, asiguratorii nu pomenesc nimic,,,,,,

Fermierii nu vor sa auda de asigurari

In Romania, numarul agricultorilor care asigura culturile la inghet este destul de mic. Un motiv ar putea fi faptul ca asigurarile sunt in general scumpe, dupa cum declara Nicolae Sitaru, un cunoscut fermier din Ialomita, iar pe de alta parte, in afara de rapita nici nu prea exista pericolul sa se inregistreze pagube.

’’Nu prea se asigura agricultorii la noi. La grau nu exista pericol sa inghete, in schimb, rapita este o cultura mai dificila, iar asiguratorii pun conditia ca aceasta sa fi intrat bine in iarna, stare care sa ii permita rezistenta la ger”, afirma Sitaru, care estimeaza ca mai putin de 10% din suprafetele de rapita ar putea fi asigurate.

Si Adrian Mocanu, un fermier din Prahova care lucreaza circa 1.200 ha, sustine ca nu exista cerere in piata pentru asigurarile agricole la inghet. O cauza ar fi si faptul ca agricultorii se tem ca nu vor primi mare lucru, in urma controalelor pe teren efectuate de către asiguratori, chiar daca pagubele sunt evidente.

Pomicultorii, scosi din schema

Printre sectoarele care sunt avute mai putin in vedere de asiguratori sau aproape deloc se numara si pomicultura, o activitate care a dat ceva bataie de cap producatorilor romani in ultimii ani. Desi au avut pierderi in 2016, de exemplu la cais si ciresi, cum este cazul lui Vali Barbu, administratorul Comly din judetul Galati, pomicultorii tot nu vor să se asigure. Ei se plang ca asiguratorii nu acopera riscul de inghet pe perioada iernii, inclusiv luna martie, adica fenofazele cresterii vegetative si cer o lege realizata dupa model european.

„Noi nu vrem ceva deosebit, vrem o lege ca in afara, precum in Franta sau Italia, de exemplu. Vrem sa se asigure si calitatea”, a precizat Barbu.

Asiguratorii ar putea sa fie reticenti insa si deoarece in pomicultura costurile sunt cu mult mai mari. Pentru un hectar de pomi, de exemplu, pot ajunge si la 6.000-8.000 euro, ori cand ai suprafete de 100 ha, vorbim de foarte multi bani.

Pentru pomicultori, cele mai periculoase fenomene sunt brumele tarzii, care pot decima practic productia si inghetul care o face selectiv. Potrivit datelor din piata, in prezent, firmele de asigurari asigura riscuri precum furtuna, vijelie, grindina, inghet tarziu de primavara si ploaie torentiala. Producatorii spun ca toate aceste riscuri despagubesc pierderi de productie pe baza de estimare a productiei si nu prin asigurarea productiei.

Nu trebuie ignorat insa si un alt aspect, faptul ca o mare problema pentru pomicultori o reprezinta lipsa unui studiu privind zonarea pe specii pomicole facut profesional si care sa respecte legea pomiculturii. Ori pomii nu pot fi plantati in toate regiunile tarii indiferent de specie si soi, netinand cont de factorii de clima, dupa cum se arata intr-un studiu realizat de un cunoscut institut de cercetare de la noi.

Ce spun asiguratorii?

Groupama: Trei culturi asigurate si o conditie

Liderul pietei interne pe segmentul asigurarilor agricole, Groupama, acopera si riscul de inghet de iarna, fiind vizate culturile de grau, orz si rapita, cu conditia ca acestea sa fie bine dezvoltate la intrarea in iarna, dupa cum afirma reprezentantii institutiei financiare. Acestia sustin ca au si fost platite daune pe acest risc.

Vezi si Monika Puiu: Multi se asigura pentru ca ii obliga furnizorii de input-uri

“Nu ii putem proteja de capriciile vremii, insa le putem oferi fermierilor o solutie care sa le asigure continuitatea investiiilor. Asigurarea culturilor presupune un pachet de riscuri care sunt asigurate pe toata perioada, de la incheierea politei si pana la recoltat. Acest pachet de riscuri cuprinde grindina, incendiul, efectele directe ale ploii torentiale si furtuna. Optional, la acest pachet pot fi adaugate riscurile: alunecare de teren, inghet de iarna, inghet tarziu de primavara si inghet timpuriu de toamna”, precizeaza reprezentantii Groupama.

Agra Asigurari: 52% din suprafata asigurata a fost si la inghetul de iarna

In oferta Agra Asigurari este inclusa asigurarea pentru inghetul de Iarna pentru culturile de toamna, respectiv cereale, rapita de toamna si mazare de toamna. Reprezentantii societatii sustin ca au primit foarte multe solicitari pentru acest risc, iar 52% din suprafata totala asigurata pana acum la Agra Asigurari in sezonul 2016-2017 a fost asigurata si impotriva inghetului de iarna.

“Noi asiguram Inghetul de Iarna de mai multi ani incoace. In fiecare an sunt daune. Cat de sus este va fi procentul de dauna cauzat de inghet anul acesta, inca nu stim. Inghetul nostru ca produs se incheie pana la 30 noiembrie si este valabil pana la 15 mai. In luna martie, cand zapada se topeste, se fac evaluarile de dauna, in urma carora fermierii reinsamanteaza suprafata constata afectata si astfel sunt despagubiti cu 20% din suma asigurata, maximum 1.000 Ron. La Agra Asigurari, suma asigurata este stabilita de catre fermier, la incheierea politei si exprima o valoare in RON”, ne-a declarat Silviu Stegariu, manager Regional Est Agra Asigurari.

Riscurile asigurate de societate sunt grindina, incendiul, inghetul (cuprinde inghetul tarziu de toamna, gerul de iarna si timpuriu de primavara), furtuna si ploaia torentiala. De asemenea, exista si produs care asigura seceta, numit INDEX DE SECETA.

CEC Bank: Nu au fost solicitate despagubiri pentru inghet

CEC Bank intermediaza contractarea de asigurari agricole, conform conventiilor de bancassurance incheiate cu societatile de asigurare partenere. Prin urmare, banca nu asigura in mod direct riscurile aferente politelor agricole, aceasta sarcina revenindu-i in exclusivitate asiguratorului partener ales de client, ne-au precizat reprezentantii bancii.

“Asigurarile agricole intermediate de CEC Bank au ca obiect asigurarea culturilor agricole de camp, a animalelor, pasarilor si pestilor. Printre riscurile acoperite se numara grindina, incendiul (din orice cauza), furtuna/uraganul, ploaia torentiala, inghetul tarziu de primavara si inghetul timpuriu de toamna. Suplimentar, se poate acoperi si riscul ¬de inghet de iarna. Precizam insa ca pana in prezent nu au fost solicitate de catre clientii bancii despagubiri pentru acest tip de asigurare”, afirma oficialii CEC Bank.

Patria Bank: Vrem sa introducem un produs specific de creditare cu asigurare

Problema calamitatilor sau pur si simplu vremea nefavorabila si pagubele pe care acestea le provoaca este una reala, afirma si reprezentantii Patria Bank, care adauga ca nu de putine ori clientii au trecut prin astfel de situatii.

“Le-am fost aproape, i-am inteles si i-am ajutat in functie de situatia lor specifica: cu o microcreditare rapida, cu amanarea platii ratelor sau alte solutii gasite impreuna chiar cu legumicultorii si cu agricultorii, in general. Dezvoltam o relatie foarte apropiata cu agricultorii, consilierii Patria Bank si Patria Credit mergand direct la ei, in sera, pe camp, in ferma si ii sfatuim sa isi asigure culturile. Pentru a veni in ajutorul lor, avem in plan sa introducem un produs specific de creditare cu asigurare, astfel incat sa fie protejati in situatii neprevazute”, ne-a precizat Stefania Cristescu, director Marketing&Comunicare Patria Bank.

Cam asa arata piata interna a asigurarilor la inghet. Nici oferta nu eSTE mare, dar nici cererea. O piata inghetata, moarta..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *