Aproape o treime din terenul Romaniei, in pericol de desertificare

Aproape o treime din terenul Romaniei, in pericol de desertificare

 

Aproape o treime din terenul Romaniei si 40% din suprafata agricola sunt amenintate de desertificare, sustine Alexandra-Maria Bocse, Consilier de Stat in cadrul Departamentului de Clima si Sustenabilitate din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Una dintre zonele cele mai afectate este sudul tarii, unde anual se pierd aproximativ 1.000 de hectare de teren agricol pe an, din cauza acestui fenomen.

„Avem anumite studii care ne arata ca atunci cand vine vorba despre Romania, la nivelul intregii tari, 30% din teren este expus pericolului desertificarii si cand vine vorba de terenul agricol, cam 40% din teren este supus aceluias risc”, a declarat Alexandra-Maria Bocse la Digi24.

Aceasta spune ca, potrivit unor studii realizate recent de catre Ministerul Mediului impreuna cu mai multe institutii, in fiecare an se pierd circa 1000 de hectare de teren agricol, in zona Olteniei, urmare a fenomenului de desertificare, care face ca suprafete importante sa fie acoperite de nisipuri.

„Sigur ca ne uitam, in special cand vine vorba de desertificare, la anumite regiuni, care sunt mai supuse riscului. Vorbim despre regiunea Dobrogei, sudul Moldovei si sudul Campiei Romane. In acest sens, Administratia Prezidentiala si presedintele Romaniei a sustinut in special impadurirea terenurilor nisipoase, terenurilor degradate din sudul tarii”, a precizat Bocse.

Trebuie precizat ca din 2021, in Romania exista o campanie de impadurire vizand aceste terenuri degradate pentru a limita extinderea procesului de desertificare.

Bocșe avertizeaza ca fara sa fie luate masuri, pana la mijlocul acestui secol s-ar putea pierde suprafete importante in zonele supuse riscului desertificarii.

„In partea de sud a tarii vedem ca nisipurile avanseaza si una dintre masurile pe care le luam in momentul de fata este utilizarea extinderea zonelor de padure pentru a fixa solul si a preveni degradarea suplimentara a terenurilor”, a mai precizat Bocse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *