Apicultorii asteapta o productie de miere mai mare, in 2019! Mai mult de jumatate va merge la export

Apicultorii asteapta o productie de miere mai mare, in 2019! Mai mult de jumatate va merge la export

 

miere blajProductia de miere se anunta mai buna in acest an, fata de 2018, insa cei care se vor bucura de ea vor fi mai mult strainii decat romanii, pentru ca, dupa cum bine se stie, consumul intern este foarte mic (600 grame pe cap de locuitor anual). Datele din piata arata ca undeva la 60% din productia acestui an va lua calea exportului, principalele destinatii fiind Europa si Asia.

Si chiar daca pe piata libera romaneasca produsele contrafacute isi au locul lor, exista si apicultori care sunt corecti si incearca sa-si castige clientii cu produse de calitate. O dovedesc sortimentele de miere prezentate de acestia la Sarbatoarea Mierii de la Blaj, cel mai important eveniment apicol la nivel national.

Citeste si ANZ va elibera adeverinte pentru ovinele si caprinele neinscrise in RG, in vederea accesarii SCZ

„O miere din Delta Dunarii, miere de menta si flori de balta. Este o menta mica care creste in Delta si infloreste la sfarsitul lunii august si pana in septembrie si albina mai zboara si pe alte plante nu e numai de menta”, a declarat Petru Apostolescu, apicultor din Tulcea pentru ProTv.

Consumatorii trebuie sa fie atenti cand cumpara un borcan de miere, pentru ca nu tot ce scrie pe eticheta conţine 100% sortimenul de miere dorit. Nu neaparat pentru ca produsul ar fi contrafacut, ci pentru ca in natura lucrurile au mersul lor.

Citeste si Cum se calculeaza cantitatile de azot ce se administreaza culturilor agricole

In Romania se obţin anul in jur de 23.000 de tone de miere, din care peste 14.000 de tone merg la export. Tara noastra este unul dintre cei mai mari producatori de miere din Europa, dar e codasa la consum.

Sursa: Stirile ProTv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *