ANRM confirma: Panfora Oil & Gas nu cauta gaze de sist. Compania va efectua masuratori 3D exclusiv pe drumurile publice

ANRM confirma: Panfora Oil & Gas nu cauta gaze de sist. Compania va efectua masuratori 3D exclusiv pe drumurile publice

 

campAgentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) reitereaza confirmarea ca Panfora Oil & Gas nu cauta gaze de sist in EX-6 Curtici. Panfora doreste sa protejeze agricultura locala si sa colaboreze cu comunitatile pentru o explorare si exploatare sigura si benefica a resurselor naturale conventionale din zona. Masuratorile de explorare computerizata 3D vor fi efectuate exclusiv pe drumurile publice, se arata intr-un comunicat de presa al Panfora Oil & Gas. Reluam integral comunicatul primit la redactie de la Panfora Oil & Gas:

“ANRM, singura institutie guvernamentala responsabila cu atribuirea licentelor pentru explorarea si exploatarea resurselor minerale din Romania, si-a reiterat confirmarea ca planurile de lucrari ale Panfora Oil & Gas din zona Curtici nu includ nicio referire la gazele de sist.

Intr-un document oficial emis in noiembrie, AN RM a confirmat ca obligatiile societatii Panfora Oil & Gas, titularul si operatorul Acordului de concesiune petroliera pentru explorare – dezvoltare – exploatare in perimetrul EX-6 Curtici, aprobat prin H.G. nr. 1185/2012, nu contin “lucrari care sa aiba natura si scopul explorarii si exploatarii gazelor de sist”. Aceasta este cea de-a doua confirmare oficiala din partea ANRM a faptului ca Panfora Oil&Gas nu cauta sub nicio forma gaze de sist, conform planului sau de lucrari, in perimetrul EX-6 Curtici.

Pentru a raspunde ingrijorarilor exprimate de fermierii din zona, compania va efectua masuratori geofizice de suprafata 3D computerizate numai pe drumurile publice. Masuratorile vor fi efectuate de camioane speciale care vor circula fara a bloca traficul si care vor folosi microfoane wireless de mici dimensiuni. Tehnologiile de cea mai noua generatie permit companiei sa exploreze hidrocarburi conventionale, titei si gaze naturale in roci conventionale, fara niciun impact asupra mediului.

Citeste si Lupta pentru bogatia Campiei Banatului: agricultura sau gaze de sist?

In cea de-a doua faza, anul viitor, in functie de obtinerea tuturor autorizatiilor necesare, compania va fora maximum patru foraje pe propriul teren pentru a identifica resursele minerale conventionale. Nu exista nici macar riscul de a identifica resurse de gaze de sist, deoarece programul de lucrari permite forarea pana la adancimea maxima de 2.000 de metri, adancime la care nu pot fi gasite gaze de sist.

Panfora Oil & Gas isi mentine propunerea adresata comunitatilor locale de a semna acorduri bilaterale cu valoare juridica pentru a-i asigura din nou pe membrii comunitatilor ca nu sunt cautate gaze de sist si ca toate operatiunile vor fi efectuate in conformitate cu cele mai inalte standarde de mediu si numai dupa obtinerea tuturor autorizatiilor necesare“.

Despre Panfora

Panfora Oil & Gas SRL este o companie inregistrata in Romania, care face parte din Grupul MOL si care este dedicata activitatilor de explorare si productie (E&P) ale Grupului MOL din Romania. Compania a fost infiintata la sfarsitul anului 2012 si are sediul in Cluj Napoca.

Compania detine licenta din partea Guvernului Romaniei si a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru explorarea si exploatarea resurselor de hidrocarburi conventionale din perimetrul EX-6 Curtici, judetul Arad. Programul de lucrari de explorare din EX-6 consta in masuratori geofizice de suprafata 3D si, intr-o etapa ulterioara, forarea a maximum patru (4) sonde, cautarea de noi hidrocarburi conventionale, petrol si gaze naturale in formatiuni de roci conventionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *