Animals International: Noua lege lasa animalele exportate din Romania sa se sufoce la calduri de peste 35 grade Celsius!

Animals International: Noua lege lasa animalele exportate din Romania sa se sufoce la calduri de peste 35 grade Celsius!

 

animale_moarteAnimals International cere Guvernului Romaniei sa lanseze o Ordonanta de Urgenta prin care sa corecteze legea adoptata ieri de Parlament, act normativ care incalca legislatia Uniunii Europene si care ar putea aduce Romaniei un alt infringement direct de la Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat al Animals International. Regulamentul UE pentru transport nu permite transportul animalelor atunci când temperatura este de 30 de grade Celsius, cu o marja de +/- 5 grade. Ieri, Parlamentul României a adoptat o lege noua prin care permite transportul si exportul animalelor in timpul temperaturilor extreme. S-a astfel votat permiterea calatoriilor chiar si când temperatura depaseste 35 de grade Celsius la punctul de incarcare al animalelor, daca exista posibilitatea de a le oferi cu 15% mai mult spatiu.

“Stresul termic este o garantie pentru o rata de mortalitate crescuta. Poti avea o singura oaie sau un singur taur pe un vapor. Acestea vor muri atunci când umiditatea si temperatura depasesc anumite limite. Navele de export nu au aer conditionat. Inauntru este cu minim 5 grade mai cald decât afara, indiferent cât de forjat si de zgomotos este sistemul de ventilatie,” a declarat Gabriel Paun, Director UE la Animals International.

Dezbaterile pentru o noua lege in România au inceput efectiv abia dupa tragedia de la Midia, care a omorât peste 14 000 de oi. Legea isi propunea initial sa opreasca transportul pe mare in timpul celei mai riscante perioade, vara, si sa ceara obligatoriu un veterinar per transport in restul anului.

ONG-urile au oferit variante detaliate de amexe speciale la lege cu atentie deosebita la detalii precum incacare, descacare, jurnal de calatorie, insa nu este cunoscut motivul pentru care acestea au fost excluse, chiar daca dezbaterile transmise public au aratat ca invitatii prezenti au fost prepoderent din industria de export sau in favoarea acesteia, bunastarea animalelor nefiind un aspect luat in calcul nici de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara.

“Incarcarea se intâmpla pe teritoriu european si acest articol presupune ca animalele care ajung din camioane in porturi, pentru export direct, au deja aprobate calatorii la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, adica ilegal. In cazul acestei legi, chiar 35 de grade. Parerea noastra este ca aceasta lege reprezinta o incalcare direct a Regulamentului European”, a adaugat Paun.

In ultima perioada, România a fost in centrul unor decizii legate de exportul animalelor vii. In iulie 2019, Guvernul a decis sa continue calatoria a peste 70 000 de oi catre Golful Persic, in ciuda avertismentului direct al Comisarului UE pentru Sanatate si Siguranta Alimentara Vytenis Andriukaities de a opri transportul respectiv, intrucât este imposibil sa respecte legislatia UE pe parcursul rutei, din cauza temperaturilor extreme.

In Noiembrie 2019, am fost obligati sa fim martori la o tragedie crunta: o nava pentru export de animale catre Arabia Saudita s-a scufundat imediat dupa ce a pornit din portul Midia, cauzând moartea a peste 14 000 de oi. Alt dezastru uitat este din anul 2015, când peste 14 600 de oi au murit de sete pe drumul din România catre Iordania, intr-o calatorie de 7 zile, se arata in comunicat.

In toate aceste cazuri, Animals International a salutat reactia rapida a Comisiei Europene. In Octombrie 2019, o delegatie de auditori a vizitat România si a raportat despre slaba implementare a legilor europene si riscurile implicite, deosebit de serioase, in termeni de bunastare animala (2019-6898).

In mod regretabil, este clar inca o data cu aceasta lege ca Parlamentul României nu aude recomandarile Comisiei Europene, sustin reprezentantii ONG-ului.

Animals International cere Guvernului României sa lanseze o Ordonanta de Urgenta prin care sa corecteze legea, pentru a Evita un alt infringement direct de la Comisia Europeana.

OUG-ul trebuie sa prevada inlocuirea transportului de animale vii pe timpul verii cu carne congelata si sa ceara prezenta unui veterinar per transport in restul anului, indiferent de durata calatoriei. De asemenea, este necesar ca OUG-ul sa includa checklist inainte si dupa calatorie, pentru a se asigura ca niciun animal care nu este intr-o conditie buna va fi fortat sa urce pe nava si pentru a pastra transparenta cu privire la rata de mortalitate si morbiditate la destinatie, se mai precizeaza in comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *