Animals International – Romania Animals International solicita Ministerului Agriculturii sa inlocuiasca exportul de oi vii cu export de carcase si alte produse cu valoare adaugata, asa cum fac si alte tari, jucatori importanti pe aceasta piata. Organizatia publica noi dovezi cu acte de cruzime extrema indurata de oile din Romania exportate in Orientul Mijlociu. Este vorba de filmari realizate in Iordania (principala destinatie de export a oilor din Romania), cu ocazia Festivalului Sacrificiului, in abatoare improvizate si pe strazi. O situatie care nu pare deloc sa-i preocupe pe sefii de la Agricultura, pentru ca nu se petrece in Romania…
“N-am fost acolo…nu stiu cum se sacrifica animalele. N-am raspunderi pentru alt stat, eu am raspunderi pentru Romania”, a raspuns ministrul Agriculturii la intrebarea unui ziarist care l-a intrebat intr-o conferinta de presa daca stie cum se sacrifica animalele in Orientul Mijlociu.
Organizatia a descoperit de asemenea ca in vreme ce fermieri din Romania isi dau mieii si oile cu 100-200 de lei, animalele se vand in Iordania cu pana la 1100 de lei (200 JOD), se arata intr-un comunicat al Animals International.
“Este al cincilea an consecutiv cand am fost martor al esecului abject al Guvernului Romaniei de a-si asuma responsabilitatea legala si morala fata de oile exportate. Animalele continua sa fie abandonate spre a fi tratate in mod brutal si in unele cazuri, chiar in mod sadic”, a spus Gabriel Paun, Directorul UE al Animals International.
Acest comert rusinos atrage dispretul intregii lumi. Alte tari civilizate carora le pasa, intorc spatele exportului cu animale vii. In urma publicarii filmarilor socante de pe vapor din Aprilie 2018 cu oile din Australia care au murit in drum spre Orientul Mijlociu, acest comert a fost stopat – crutand vietile a sute de mii de oi.
“Anul acesta nu am mai vazut oi din Australia omorate ca in anii trecuti pe strazile din Iordania. Am vazut doar oi ingrozite din Romania tarate si batute inainte de a li se taia gatul brutal si pe viu in mizerie. Niciun animal nu merita asa o moarte teribila. Oile din Romania care nu sunt ucise in strada pot fi vandute in piete, legate si inghesuite in portbagaje unde se sufoca, doar pentru ca gatul sa le fie taiat in casele oamenilor”, a explicat Paun.
Motivul pentru care animalele din Australia au inceput sa dispara din tarile terte este ca exportul cu animale vii nu raneste doar animalele – dar si economia. S-au pierdut locuri de munca in sectorul de procesare a carnii, in vreme ce tarile importatoare faceau profitul si valoarea adaugata pe seama animalelor vii. Iordania incepe sa inlocuiasca importurile de animale vii cu cele de carcase congelate. Un alt exemplu este Bahrain, o tara importatoare care a inlocuit deja complet importul cu animale vii, cumparand produse din carne cu valoare adaugata si acest comert prospera.
”Solutia este simpla si ar proteja animalele, oamenii, mediul, ar crea locuri de munca si ar preveni raspanirea de boli catastrofice. Tot ce trebuie sa faca Romania este sa inceapa inlocuirea exportului de animale vii cu exportul de carcase si de alte produse cu valoare adaugata pentru tara noastra. Nu vom opri campania pana cand Romania nu va face aceasta schimbare. Intre timp, animalele indura o soarta mai crunta decat moartea, in vreme ce firmele de comert fac un profit gigantic vanzand oile chiar si de 5 ori mai scump decat le cumpara din Romania. Este jaf la drumul mare pe spinarea animalelor si a fermierilor din Romania”, a adaugat Paun.
Panouri publicitare cu mesajul ”Soarta ei este mai crunta decat moartea”
In ultimele saptamani, pe valea Prahovei si in Bucuresti au aparut mai multe panouri publicitare uriase cu o oaie din Romania care a fost exportata in Orientul Mijlociu cu mesajul ”Soarta ei este mai crunta decat moartea”.
Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”
”Mesajul ii este adresat personal ministrului Daea care tot sustine ca iubeste oaia, ca oaia este un templu si ca ii face statuie. Daca asa stau lucrurile, atunci ar trebui sa le protejeze de suferinta inutila si sa le exporte carnea si nu sa le trimita vii. Am impanzit zona din jurul ministerului, atat la suprafata cat si in statia de metrou de langa minister pentru a ne asigura ca domnul ministru si angajatii sai nu vor rata mesajul din orice parte ar veni. Sper sa nu inchida ochii”, a incheiat Paun.
Animals International cere Ministerului Agriculturii sa inlocuiasca exportul de oi vii cu export de carcase si alte produse cu valoare adaugata.
Organizatia investigheaza in prezent si sacrificarea taurilor din Romania in tari terte si va publica dovezile in perioada urmatoare.