Autoritatile romane sunt in alerta maxima, din cauza focarelor de pesta a micilor rumegatoare din Bulgaria!

Autoritatile romane sunt in alerta maxima, din cauza focarelor de pesta a micilor rumegatoare din Bulgaria!

 

oiteANSVSA este in alerta maxima, din cauza celor trei focare de pesta a micilor rumegatoare din Bulgaria. Autoritatile romane vor sa previna aparitia virusului si la noi, pentru a evita situatia din sectorul de crestere a porcinelor, care se confrunta in prezent cu o explozie a numarului de focare de pesta porcina africana. Agentia a convocat in data de 21 august o instruire prin videoconferința cu reprezentanții tuturor DSVSA județene, urmand ca, in scurt timp sa fie organizat un excercițiu de simulare pentru pesta micilor rumegatoare. De asemenea, specialistii din cadrul Autoritații de la nivel central s-au intalnit cu cei din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala pentru a analiza situația epidemiologica din Bulgaria si pentru a stabili masurile adecvate pentru supravegherea si diagnosticarea acestei boli, dupa cum se arata intr-un comunicat al institutiei.

Crescatorii romani de oi au atras recent atentia asupra pericolului aparitiei unor astfel de focare si in tara noastra, ceea ce ar constitui o adevarata lovitura la adresa fermierilor locali.

Citeste si Inca o lovitura pentru fermieri! Pesta rumegatoarelor mici ar putea sa apara in scurt timp, poate chiar cateva zile, in Romania

Primul focar de Pesta a Micilor Rumegatoare din Uniunea Europeana a fost confirmat in Bulgaria, in data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare in 28 iunie si 9 iulie. Din data de 9 iulie si pana la data prezentei nu a mai fost confirmat un alt focar de boala in Bulgaria. Comisia Europeana a adoptat in 04.07.2018, Decizia (EU) 2018/954 de stabilire a anumitor masuri de protecție pentru prevenirea raspandirii pestei micilor rumegatoare in Bulgaria.

Pesta micilor rumegatoare este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Boala se transmite in principal prin contact direct. Mortalitatea in cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. In Romania nu evolueaza aceasta boala, avand statut de țara libera de pesta micilor rumegatoare.

Masuri luate de ANSVSA:

Pentru a pastra statutul Romaniei de țara libera de pesta micilor rumegatoare, Autoritatea Naționala Sanitara Veterinara si pentru Siguranța Alimentelor ANSVSA a intreprins acțiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli in tara noastra:

Vezi si Adrian Balaban, AMVS: Sunt din ce in ce mai convins ca in maximum doua luni tot teritoriul Romaniei va avea focare de pesta porcina

– a transmis in teritoriu note de serviciu, care s-au concretizat prin organizarea de intalniri cu parțile implicate si interesate, intalniri care au vizat:
– informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici si a tuturor persoanelor implicate in activitatea de comerț cu rumegatoare din Bulgaria sau cu rumegatoare care tranziteaza Bulgaria;
– intensificarea acţiunilor de supraveghere pasiva, in special in judeţele din sudul ţarii;
– instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoasterea semnelor clinice de boala in conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale de Sanatate Animala (OIE);
– intarirea controalelor in punctele de trecere la frontiera in ceea ce priveste transporturile de rumegatoare din Bulgaria si Turcia, avand in vedere ca ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea facandu-se in baza investigațiilor de laborator.

ANSVSA a mai anuntat ca ESTE INTERZISA EXPEDIEREA/ACHIZIȚIONAREA din BULGARIA din urmatoarele comune de rumegatoare mici si material seminal, ovule si embrioni de la rumegatoare mici si introducerea acestora pe teritoriul Romaniei:
• Comunele Bolyarovo si Elhovo din regiunea YAMBOL.
• Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo si Tsarevo din regiunea BURGAS.

Ambele regiuni se afla in apropierea graniței Bulgariei cu Turcia.

ANSVSA solicita operatorilor economici din Romania implicati in activitatea de comert cu rumegatoare sa acorde maxima atentie instructiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judetene, pentru a-si proteja efectivele de rumegatoare mici de aceasta boala.

Orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp catre DSVSA județene.

*Detalii privind pesta micilor rumegatoare se pot regasi accesand link:

Boli ovine

3 thoughts on “Autoritatile romane sunt in alerta maxima, din cauza focarelor de pesta a micilor rumegatoare din Bulgaria!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *