An prost pentru producatorii de vin din Dealu Mare

An prost pentru producatorii de vin din Dealu Mare

 

struguribProductia de vin din 2016 va fi in parametrii ultimilor ani, in jurul cantitatii de 4 mil. de hectolitri, iar din punct de vedere calitativ, acumularile de zaharuri din struguri sunt proprii obtinerii vinurilor de calitate, informeaza Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV). Daca in Moldova productiile sunt mai mari cu pana la 20%, in Dealu Mare si Dobrogea scaderea este de circa 30%, in unele cazuri, iar in Oltenia de 20%. Un an greu, capricios, care se va vedea si in cifra de afaceri a producatorilor de vinuri.Diferente semnificative de medie cantitativa de struguri la hectar se inregistreaza atat intre regiunile viticole, cat si intre producatorii aflati in acelasi areal. Aceste diferente sunt create de doi factori: conditiile climatice si atentia data aplicarii eficiente a tratamentelor fitosanitare. Producatorii care si-au facut la timp aceste tratamente au productii foarte bune, nefiind afectati de mana sau de fainare. Principala provocare a acestei campanii este gasirea fortei de munca sezonier, considera reprezentantii PNVV.

Urmare a efectelor climei (grindina – izolat in Dealu Mare, seceta din sudul tarii – Oltenia si Dobrogea) si a presiunii fitosanitare asupra plantatiilor, situatia la nivel national, comparativ cu anul precedent, se prezinta astfel:
• Moldova (Husi, Iasi, Cotnari) – productie cu 15 – 20% mai mare
• Vrancea – productie cu 20% mai mare
• Dealu Mare – comparativ egal cu anul trecut (variatiii mari intre producatori, unii inregistrand pierderi si de 30% fata de 2015)
• Dobrogea – productie cu 30% mai mica
• Oltenia – productie cu 20 % mai mica
• Banat – productie cu 10% mai mare
• Transilvania, comparativ egal cu anul trecut (probabil cu 10% mai mare).

Perioada prelungita de insolatie si nivelul precipitatiilor din acest an fac ca estimarile pentru arealele viticole cu traditie si la producatorii de vin care au realizat investitii in tehnologie in ultimii ani pentru cresterea nivelului de competitivitate, sa fie optimiste. Astfel, productia de vin 2016 va fi una foarte buna atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ.
La nivel european, in debutul verii, Franta anunta diminuarea productiei de struguri, iar Spania cresterea acesteia, ultim aspect care va genera la nivel mondial un pret de vanzare mai mic pentru vinul varsat.

In Romania pretul de tranzactionarea al strugurilor din soiuri nobile pentru producerea vinului variaza intre 1 leu/kg si 1,5 lei/kg, in functie de zona, culoare si calitatea strugurilor.

“Din punct de vedere al investitiilor realizate cu sprijine european in domeniul vie-vin, daca pana in 2014 eram lideri la nivelul sectoarelor de activitate din agricultura, cu absorbtie 100% a fondurilor alocate pentru proiecte, in ultimii doi ani am coborat la circa. 40% din cauza birocratiei excesive instituite de MADR si a lipsei de profesionalism si de interes din partea acestei institutii. Spre exemplificare, in APIA si Ministerul Agriculturii, Directia Politici, nu exista niciun angajat specializat in domeniul vitivinicol”, se plang reprezentantii PNVV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *