An greu pentru cultura de soia in Baragan, chiar si cu irigatii..

An greu pentru cultura de soia in Baragan, chiar si cu irigatii..

 

s2Inainte de aderarea la UE, Romania era un important producator de soia (soia OMG, in mare parte) in Europa, cu o suprafata cultivata de circa 191.000 ha. Dupa aderarea la UE, odata cu renuntarea la cultura OMG, suprafetele s-au redus dramatic, pana la 48.900 ha, in 2009, dupa care incet-incet situatia s-a echilibrat. In 2018, de exemplu, suprafetele semanate cu soia conventionala s-au ridicat la 167.000 ha. Un reviriment care se datoreaza, cel mai probabil, si Donau Soja, o organizatie neguvernamentala, non-profit, cu sediul la Viena, care incearca sa readuca interesul fermierilor romani, dar si al cercetatorilor nostri pentru aceasta planta. Si nu in ultimul rand, tinand cont de cata proteina vegetala importa Europa, poate ca n-ar fi rau ca agricultorii romani sa acorde o atentie mai mare culturii de soia.

Citeste si Top producatori de grau, in UE. Franta si Germania ocupa primele locuri

2019 este al saselea an in care Donau Soja a organizat platforme demonstrative in mai multe zone din tara, inclusiv statiuni de cercetare, pentru a testa potentialul acestei culturi in Romania.

Ziua de camp la Agrichim Fetesti

Viorel Nica, fondatorul Agrichim Fetesti (judetul Ialomita), o societate care lucreaza in jur de 3.500 ha in zona Baraganului, este cel mai mare multiplicator de soia cu o suprafata de circa 250 ha, la care se adauga circa 500 ha cu soia pentru consum. La Agrichim a avut loc in data de 8 august ziua de camp Donau Soja, editia a VI-a, ultima din seria zilelor de camp de la platformele demonstrative organizate in acest an.

La ferma din Ialomita exista o platforma demonstrativa cu mai multe soiuri romanesti, cat si straine (vizitate de participantii la eveniment), unde se testeaza mai multe variante de cultivare. 2019 este un an destul de greu in Ialomita, in conditiile unui nivel redus de precipitatii, doar 44 litri/mp in 60 de zile (lunile iunie si iulie), ceea ce s-a vazut si in camp la cultura de soia. Ne-am convins inca o data de ce sunt atat de importante irigatiile…

“Cultura a fost salvata prin sistemul de irigare al societatii, care din cauza temperaturilor ridicate nu a reusit sa faca fata starii de ariditate si a lipsei de precipitatii”, dupa cum a recunoscut Viorel Nica.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

La evenimentul de la Agrichim au participat presedintele ASAS, prof. univ. dr. Valeriu Tabara, Daniel Crunteanu, secretar de Stat in cadrul MADR, amelioratori de soia cunoscuti si cercetatori agricoli de la INCDA Fundulea, SCDA Turda, invitati din Republica Moldova, precum si numerosi fermieri.

s3
s4

s1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *