Bani pentru restructurarea si modernizarea plantatiilor viticole

Bani pentru restructurarea si modernizarea plantatiilor viticole

 

VIE_VINAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste posibililor beneficiari, oportunitatea accesarii fondurilor pentru finantarea programelor de restructurare/ reconversie a plantatiilor viticole in temeiul OMADR nr. 1508/2018. Fondurile sunt disponibile prin Programul National de Sprijin (PNS) in Sectorul Vitivinicol 2019 – 2023. Prin accesarea acestei masuri, producatorii din Romania au posibilitatea sa-si restructureze sau modernizeze suprafetele cu vita-de-vie care sa corespunda cerintelor actuale ale pietei.

Aceasta este una din masurile de administrare a potentialului productiv viticol, care a fost luata de Comisia Europeana atat pentru a intari echilibrul pietei vitivinicole, cit si in vederea unei mai bune adaptari a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse vitivinicole ce vizeaza anumite suprafete viticole a caror productie nu este adaptata cererii, dar se poate adapta cu ajutorul unei restructurari a plantatiilor prin:

Citeste si An greu pentru cultura de soia in Baragan, chiar si cu irigatii..

a) reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire;
b) reamplasarea parcelelor viticole;
c) replantarea ca urmare a defrisarii obligatorii a plantatiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare
d) modernizare:
– proiectare, instalare/inlocuire sistem de sustinere pentru conducere si palisaj;
– modernizarea formei de conducere a vitei-de-vie prin trecerea de la cultura joasa la cultura semiinalta si inalta;
– modernizarea sistemului de sustinere prin inlocuirea sarmelor si instalarea a 3 randuri de sarme, dintre care minimum doua duble, la sistemul pentru conducere si palisaj in vederea sustinerii butucilor si conducerea lastarilor;
– instalarea de sisteme de irigatii prin picurare, inclusiv pentru viticultorii care au accesat programele anterioare de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.

In perioada 2019 – 2023, Romania isi propune sa restructureze, anual, o suprafata de vita-de-vie de aprox. 1000 – 1800 ha, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 0,5 – 1% din suprafata viticola totala. In perioada anterioara de programare, 2014-2018, in Romania a fost supusa masurii de restructurare/reconversie o suprafata cultivata cu vita-de-vie de 16235 ha.

Beneficiarii programelor de restructurare/reconversie sunt producatorii viticoli, persoane fizice sau juridice care detin si/sau exploateaza suprafete de vita-de-vie cu soiuri nobile.

Citeste si Sa “democratizam” accesul la fondurile europene! Sunteti de acord?

In anul financiar 2019, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a autorizat la plata pana la aceasta data, suma de 8,45 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.

De asemenea, din PNS al Romaniei se mai acorda ajutoare pentru urmatoarele masuri:
 Ajutor financiar la plata primelor de asigurare a recoltei pentru suprafetele cu soiuri de struguri pentru vin
 Investitiile in sectorul vinicol
 Ajutorul financiar pentru distilarea subproduselor
 Promovarea vinurilor

Pentru mai multe detalii cu privire la conditiile de accesare a acestei masuri si la conditiile de eligibilitate va rugam sa consultati site-ul APIA si Ghidul solicitantului privind sprijinul financiar pentru restructurarea/reconversia plantatiilor viticole – 2019: http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/viti-vinicole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *