Alexandru Baciu despre investitia in instalatia de biogaz: Pierdere de la un capat la altul, in loc de superbusiness!

Alexandru Baciu despre investitia in instalatia de biogaz: Pierdere de la un capat la altul, in loc de superbusiness!

 

b1

Alexandru Baciu este un fermier cunoscut din judetul Calarasi care lucreaza in sistem integrat – administreaza 2.000 de hectare de teren agricol, o ferma de vaci, abator, dar si “o mica gaura” cu o instalatie de biogaz, care s-a dovedit o afacere total nerentabila. Pentru a scapa de dejectiile de la animale, fermierul s-a gandit sa investeasca intr-o statie de biogaz moderna, o investitie importanta, care sa-i rezolve problemele, mai ales in contextul actual in care grija fata de mediu devine tot mai importanta. Numai ca s-a dovedit o investitie falimentara, o adevarata gaura in buget, pentru ca Romania si-a consumat cota de certificate verzi.

Dupa ce a cheltuit 3,2 milioane de euro cu acest proiect, fermierul se declara sceptic cu privire la viitorul unor astfel de investitii in Romania si-i sfatuieste pe fermieri mai bine sa-si vada de treburile lor decat sa-i calce pe urme. Daca haosul legislativ nu dispare, sansele sa faci afaceri rentabile in Romania sunt destul de mici, lasa sa se inteleaga fermierul din Calarasi.

“Eu am facut o instalatie de biogaz, care foloseste dejectiile de la animale si o parte din silozul de porumb, pe care il fac din cultura dubla. Daca este sa vorbim de profitabilitatea acestei instalatii de biogaz, este o gaura, o pierdere de la un capat la altul – in toata tara exista 5 sau 6 instalatii. Sunt niste bani pe care i-am investit in speranta ca vom lua acele certificate verzi si ma aflu in postura ca la momentul actual sa vand energia pe care o produc cu 198 de RON si sa cumpar energie electrica cu 500 RON”, a declarat Alexandru Baciu la BucharestFoodSummmit.

b2

Nu ai cum sa nu te gandesti: oare cu ce este fermierul vinovat ca s-au terminat certificatele verzi? Sau cum este posibil ca o legislatie favorabila initial, sa se transforme intr-un cosmar?!

“Ca si cetatean al UE ma simt discriminat in sensul ca am investit bani proprii in aceasta instalatie de biogaz. In Europa ele sunt sustinute, pe cand la noi….Am aruncat pe apa Dunarii 3,2 milioane de euro fara sprijin european, doar o parte din ferma de vaci am facut-o pe bani europeni. Instalatia de biogaz a fost realizata cu bani de la banca, mai avem putin si o achitam, dar nu aceasta este problema: iti pui problema cum ar putea fermierii care au ferma de vaci sa investeasca in asemenea proiecte?! Este un nonsens sa faci o asemenea afacere, sa vinzi energie electrica cu 189 RON si sa cumperi cu 500 RON. N-are nicio logica economica, oricum ai lua-o, despre ce vorbim?”, s-a aratat Baciu revoltat.

Singurul avantaj adus de instalatia de biogaz ar fi ca il ajuta sa gestioneze foarte bine dejectiiile de la animale si probabil ca se va incadra si pe noua politica agricola comuna pe normele de mediu, asa-zisul Green Deal.

„Pe colegii mei care vor sa faca o instalatie de biogaz, daca vor sa arunce banii, eu ii sfatuiesc cu drag sa o faca, dar sa nu se gandeasca ca este un superbusiness. Nu am recuperat absolut nimic pana in prezent, fiindca genereaza costuri de intretinere foarte mari. Toata tehnologia este venita din afara, nu gasesti piese, nici macar un filtru de motor sa cumperi din Romania. Speram ca dupa ce vom amortiza aceasta investitie sa reusim sa incepem sa castigam ceva daca se va schimba legislatia”, a mai spus Baciu.

BucharestFoodSummit.ro, Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare si important eveniment international al toamnei din Romania in agribusines, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa.

Conferinta a fost moderata de Gabriel Biris, Partener Fondator, Casa de Avocatura Biris-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

zoom_

La conferinta au participat Florin Citu, ministrul Finantelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar si fermierii integratori – Dimitrie Musca si Nicusor Serban. Au mai fost prezenti Nicolae Badea, presedinte Computerland, Calin Musca, antreprenor, PorkProd, Adrian Radulescu – presedinte Asociatia Fermierilor Romani, Nicolae Istudor, Rector ASE Bucuresti, Valentin Vladut, director general Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu si Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat in parteneriat cu #RomaniaFunctioneaza, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocaturc Biris-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Maracineni, HORA, Agrostandard si Academia de Studii Economice Bucuresti.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland Romania, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Samburesti.

Partenerii media: FoodBiz, #RomaniaFunctioneaza, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi si Economistul.

Seria de conferinte BucharestFoodSummit este in desfasurare. Se mai pot face inscrieri de participare dar locurile sunt limitate!

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *