AGRO INVEST: Statul acorda 10% din valoarea finantarii

AGRO INVEST: Statul acorda 10% din valoarea finantarii

 

agro investFermierii şi alte afaceri din domeniul agro-alimentar vor primi de la stat, prin adoptarea noului subprogram AGRO INVEST, 10% din valoarea finantarii, sustine vicepreşedintelui PNL Daniel Constantin. Guvernul a adoptat Ordonanta de modificare a Programului IMM INVEST, in sensul adoptarii noului subprogram AGRO INVEST, dedicat in mod special IMM-urilor din domeniul agriculturii şi industriei alimentare. Masura a fost propusa şi dezvoltata de catre vicepreşedintele PNL Daniel Constantin, impreuna cu ministrul Finantelor, Florin Citu, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, fiind agreata de premierul Ludovic Orban.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, principalele particularitati ale acestui subprogram sunt: va exista o perioada de gratie mai mare, la inceputul perioadei de creditare, de 24 de luni (perioada in care trebuie sa plateasca doar dobanda), lucru care va da o gura de oxigen suplimentara celor aflati in dificultate; rambursarea creditului este customizata, in sensul in care OUG prevede ca fermierii pot sa ramburseze de minim 2 ori pe an (cu alte cuvinte, rambursarea se poate face doar dupa recoltare, sau oricand işi pot permite fermierii pe durata unui an); se ofera un grant de 10% din valoarea finantarii, ceea ce face ca acest tip de finantare sa fie extrem de interesant in special pentru cei care doresc sa faca investitii importante in agricultura.

Sectoare care nu au fost eligibile in programul IMM INVEST, cum ar fi productia de vin şi de bere, au putut fi introduse acum in AGRO INVEST. Ceilalti beneficiari sunt din industria alimentara in general, cum ar fi: industria moraritului, panificatiei şi a produselor fainoase, industria carnii şi a produselor din carne, industria laptelui, uleiulilor vegetale, industria valorificarii fructelor şi legumelor etc. De asemenea, sunt incluse toate sectoarele din zona de agricultura, zootehnie şi legumicultura.

Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, anunta, in urma cu patru zile, ca programul AGRO INVEST a fost notificat la Comisia Europeana şi pana la finele acestei luni este aşteptata aprobarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *