AFIR: Fonduri nerambursabile disponibile pentru finantarea investitiilor in procesarea produselor agricole

AFIR: Fonduri nerambursabile disponibile pentru finantarea investitiilor in procesarea produselor agricole

 

baniafirAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale reaminteste tuturor celor interesati ca in aceasta perioada sunt fonduri disponibile pentru investitii in procesarea si marketingul produselor agricole prin intermediul submasurii 4.2 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Din alocarea de 203 milioane de euro, stabilita pentru sesiunea din acest an, au fost depuse cereri de finantare in valoare de 116 milioane de euro. Data limita de depunere a solicitarilor de finantare pentru procesarea produselor agricole este 31 ianuarie 2019, in limita fondurilor disponibile.

„Ii incurajez pe cei care doresc sa investeasca in procesarea produselor agricole sa scrie si sa depuna proiecte in aceasta sesiune. In acest moment avem fonduri disponibile atat pentru infiintarea unitatilor de procesare, cat si pentru dezvoltarea si modernizarea acestora. Cu ajutorul fondurilor europene pe care le gestionam, agricultorii produc multe materii prime, dar trebuie facut pasul firesc catre investitii in centre de colectare, de procesare, in unitati care pot asigura un lant alimentar integrat. Valoarea sprijinului acordat pentru procesare poate ajunge pana la 2,5 milioane de euro, o suma importanta pentru cei care doresc sa investeasca in acest sector. De asemenea, in aceasta perioada sunt active mai multe linii de finantare prin intermediul carora se pot solicita fonduri europene prin PNDR 2020”, a precizat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.

Solicitantii pot depune cereri pentru participarea pentru prima data la scheme de calitate (sM 3.1), alocarea aferenta acestei submasuri fiind de 6,1 milioane de euro.

Citeste si O familie de agricultori ieseni si-a gasit nisa profitabila: abatorizarea puilor in sistem Kosher si Halal

De asemenea, investitiile in exploatatii agricole (sM 4.1), componenta sector vegetal (zona montana) beneficiaza de o alocare de 26 milioane de euro, fiind depuse solicitari de finantare de 11,8 milioane de euro.

Totodata, solicitantii din arealul ITI Delta Dunarii pot depune cereri de finantare pentru dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3), alocarea stabilita pentru sesiunea 2018 fiind de 3,7 milioane de euro, valoarea proiectelor depuse ajungand la 1,5 milioane de euro.
Pentru submasurile 3.1, 4.2 si 6.3 ITI – Delta Dunarii, sesiunea se poate inchide inainte de termenul limita, daca valoarea publica totala a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 200% din alocarea sesiunii.

Citeste si 90% din culturile semanate in toamna n-au rasarit. Pierderile se ridica la aproape un milliard de euro, cel putin….

In cazul sM 4.1, componenta sector vegetal, zona montana, depunerea cererilor de finantare se poate opri inainte de termen, daca valoarea publica totala a proiectelor depuse atinge plafonul de 150% din alocarea sesiunii. In primele 5 zile calendaristice ale etapelor de depunere nu se aplica aceasta prevedere si sesiunea ramane deschisa chiar daca plafonul de depunere a fost depasit.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Toti cei interesati pot consulta depunerile in timp real si disponibilul ramas prin intermediul liniilor de finantare mentionate mai sus, accesand link-ul direct catre contorul de pe pagina de internet a AFIR, https://online.afir.info/ContorIntegration/DetaliiDisponibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *