AFIR a publicat Ghidul Solicitantului pentru sM 9.1a – Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol

AFIR a publicat Ghidul Solicitantului pentru sM 9.1a – Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol

 

mereAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat versiunea finala a Ghidului Solicitantului pentru submasura 9.1a „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Ghidul poate fi consultat pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info, sectiunea Investitii PNDR.

Odata cu publicarea acestei versiuni, Ghidul solicitantului a suferit câteva modificari care au ca scop corelarea prevederilor procedurale interne cu legislatia in vigoare si, totodata, simplificarea procesului de depunere a Cererii de finantare. Totodata, a fost eliminata si obligativitatea stampilarii documentelor, conform HG 226/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Spre deosebire de sesiunile precedente, solicitantul nu mai este obligat sa depuna cazierul judiciar si certificatul de atestare fiscala, aceste documente fiind obtinute de AFIR prin consultarea bazei de date a celor doua institutii emitente, in baza protocoalelor semnate si cu acordul beneficiarului. Solicitarea acestor documente la dosarul Cererii de Finantare se va face doar in situatia in care AFIR nu poate obtine aceste documente din baza de date.

Precizam ca, in conformitate cu prevederile HG 226/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, un solicitant poate depune o singura cerere de finantare in aceeasi sesiune de depunere proiecte, cu respectarea conditiilor de eligibilitate.

Citeste si “PIATA DE FRUCTE ROMANIA”

Submasura 9.1a are ca scop sprijinirea infiintarii grupurilor de producatori in sectorul pomicol si, in consecinta, o mai mare coordonare a productiei pentru a face fata unei piete concurentiale.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Pot obtine finantare prin submasura 9.1a grupurile de producatori din sectorul pomicol constituite conform legislatiei specifice in vigoare, care au ca scop principal valorificarea in comun a produselor agricole, deservesc interesele membrilor prin investitiile prevazute in proiect, se incadreaza in definitia IMM-urilor si care au fost recunoscute oficial de catre autoritatea competenta dupa 1 ianuarie 2014.

Incadrarea in categoria IMM se va demonstra de catre solicitant doar la momentul depunerii cererii de finantare, acesta nefiind obligat sa mentina acest statut pe perioada derularii contractului de finantare.

Sunt, de asemenea eligibile si grupurile de producatori care au obtinut recunoastere pentru produse si/sau grupe de produse sprijinite prin submasura 9.1, dar si prin submasura 9.1a. In acest caz sprijinul se va acorda pe baza Valorii Productiei Comercializate (VPC) aferente produselor/grupelor de produse sprijinite prin submasura 9.1a.

Grupurile de producatori care au in componenta un fost membru al unei organizatii de producatori (OP) din sectorul fructelor si legumelor (sprijinite prin Fondul European de Garantare Agricola – FEGA) sunt eligibile doar daca membrul respectiv a renuntat la aceasta calitate inainte de 1 ianuarie 2014 sau daca grupul care solicita sprijinul prin intermediul acestei submasuri este recunoscut pentru un produs, produse sau grupa de produse diferite fata de organizatia din care provine membrul OP.

Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul pomicol, prevazute in planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Sprijinul public nerambursabil acordat este de 100% si nu poate sa depaseasca 10% din valoarea productiei comercializate (VPC) in primii 5 ani de la recunoastere. Suma maxima acordata este de 100.000 euro/an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *