Pana la 50.000 euro pentru instalarea tinerilor fermieri ! (sM 6.1)

Pana la 50.000 euro pentru instalarea tinerilor fermieri ! (sM 6.1)

 

tanarAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta publicarea versiunii finale a Ghidului Solicitantului pentru submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Aceasta poate fi consultata pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info, sectiunea Investitii PNDR – sm 6.1. Beneficiarii submasurii sunt tinerii fermieri care se instaleaza pentru prima oara ca unic sef al exploatatiei agricole. De asemenea, beneficiaza de fondurile submasurii persoanele juridice cu mai multi actionari unde un tanar fermier se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

In cadrul acestei sesiuni de depunere de proiecte, vor beneficia de alocare distincta tinerii cetateni romani din afara granitelor tarii care se instaleaza ca sefi/ manageri ai exploatatiei si care indeplinesc cel putin una dintre conditiile urmatoare:
– au absolvit in ultimul an calendaristic dinaintea depunerii cererii de finantare un program de studiu in domeniul agricol: postuniversitar, universitar, preuniversitar atat din tari membre UE cat si din tari terte UE;

– au avut un loc de munca atat in tari membre UE cat si din tari terte UE in domeniul agricol, cel putin 3 luni in ultimul an dinaintea depunerii cererii de finantare.
Exploatatia pentru care se solicita finantarea trebuie sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO , sa fie inregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mica si sa fie inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare de la APIA, in Registrul agricol si/sau in Registrul exploatatiilor de la ANSVSA.
Sprijinul public nerambursabil este de 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 SO. si 50.000 SO si de 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 SO si 29.999 SO.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub forma de suma forfetara in doua transe. Astfel, 75% din cuantumul sprijinului se acorda la semnarea Contractului de finantare si 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole), de la semnarea contractului de finantare.

Sprijinul va fi acordat pentru facilitarea inceperii activitatilor agricole pentru instalarea tanarului fermier intr-o exploatatie agricola, pe baza Planului de afaceri. Pot fi eligibile toate cheltuielile propuse in Planul de afaceri indiferent de natura acestora, respectand conditiile prevazute in Ghidul Solicitantului si in Fisa tehnica a submasurii 6.1. Aici se poate include si capitalul de lucru, achizitia de teren sau material biologic, efectuare de studii precum cel pentru sectorul pomicol sau privind potentialul agricol (daca e cazul) precum si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de Afaceri aprobat.

Tanarul fermier (care se instaleaza) trebuie sa isi stabileasca domiciliul in UAT-ul in care exploatatia este inregistrata. Totodata, sediul social al beneficiarului trebuie sa fie localizat in aceeasi UAT in care este inregistrata exploatatia.

Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii de fonduri nerambursabile au la dispozitie Ghidul solicitantului impreuna cu anexele necesare pe site-ul Agentiei, www.afir.info., la sectiunea „Investitii PNDR”, in pagina dedicata submasurii 6.1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *