Acord comercial Uniunea Europeana – Mercosur

Acord comercial Uniunea Europeana – Mercosur

 

mercosur-minAcordul interregional dintre UE si Mercosur va elimina majoritatea tarifelor la exporturile UE catre Mercosur, mai precis la ciocolata si dulciuri, vinuri, bauturi etc. Cat despre importuri, nu se spune nimic, dar nici nu este greu sa ghicim ce poate sa vina dinspre Argentina si Brazilia, de exemplu! Dupa doua decenii de negocieri, Uniunea Europeana si Mercosur au agreat, in data de 28 iunie 2019, incheierea unui acord comercial ambitios, echilibrat si cuprinzator, potrivit Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Noul cadru comercial parte a unui mai amplu Acord de asociere intre cele doua regiuni – va consolida un parteneriat strategic politic si economic si va crea oportunitati semnificative de crestere sustenabila pentru ambele parti, respectand mediul si protejand interesele consumatorilor din UE si din sectoarele economice sensibile.

Citeste si Austria, prima tara din UE care interzice glifosatul

UE este primul partener major care incheie un acord comercial cu Mercosur, un grup de tari care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay. Acordul va viza o populatie de 780 de milioane de locuitori si va intari si mai mult relatiile stranse politice si economice dintre UE si tarile din grupul Mercosur.

Acordul respecta cele mai inalte standarde in materie de siguranta alimentara si de protectie a consumatorilor, precum si principiul precautiei pentru siguranta alimentara si normele de mediu. De asemenea, contine angajamente specifice privind drepturile lucratorilor si protectia mediului, inclusiv punerea in aplicare a Acordului de la Paris privind schimbarile climatice si a normelor conexe de implementare.

Principalele caracteristici ale acordului comercial UE – Mercosur
Acordul interregional dintre UE si Mercosur va elimina majoritatea tarifelor la exporturile UE catre Mercosur, ceea ce va spori competitivitatea intreprinderilor din UE prin economisirea a 4 miliarde de euro pe an, suma reprezentand taxe care nu mai trebuie platite.

– In ceea ce priveste sectoarele industriale din UE, acordul va contribui la stimularea exporturilor de produse ale UE, care pana in prezent s-au confruntat cu tarife inalte si uneori prohibitive. Printre acestea se numara automobilele (tarif de 35 %), piese de schimb pentru automobile (14 – 18 %), utilaje (14 – 20 %), produse chimice (pana la 18 %), produse farmaceutice (pana la 14 %), imbracaminte si incaltaminte (35 %) sau tesaturi tricotate (26 %).
– Sectorul agroalimentar din UE va beneficia de pe urma reducerii tarifelor actuale mari existente in Mercosur pentru produsele UE de export: ciocolata si dulciuri (20 %), vinuri (27 %), bauturi spirtoase (20 – 35 %) si bauturi racoritoare (20 – 35 %). Acordul va prevedea, de asemenea, un regim de scutire de taxe vamale pentru cote de produse lactate provenite din UE (in prezent tarif de 28 %), in special pentru branzeturi.

Acordul va deschide noi oportunitati de afaceri in Mercosur pentru intreprinderile din UE care vand in baza unor contracte de achizitii publice si pentru furnizorii de servicii din sectorul tehnologiei informatiei, telecomunicatiilor si transporturilor, printre altele.

Citeste si Ce pagube aduce fiecare grad Celsius in plus? Specialistii de la ASE au gasit raspunsul

El va simplifica controalele la frontiera, va reduce birocratia si va limita utilizarea taxelor la export de catre tarile Mercosur. Intreprinderile mai mici ale ambele parti vor beneficia, de asemenea, de o noua platforma online care va facilita accesul la toate informatiile relevante.

In timp ce aduce beneficii economice semnificative, acordul promoveaza, de asemenea, standarde inalte. UE si Mercosur se angajeaza sa puna efectiv in aplicare Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. Un capitol dedicat dezvoltarii sustenabile va viza aspecte precum gestionarea sustenabila si conservarea padurilor, respectarea drepturilor lucratorilor si promovarea unui comportament responsabil in afaceri. Acordul va prevedea, de asemenea, un nou forum care sa permita colaborarea indeaproape in vederea unei abordari mai sustenabile a agriculturii.

Acordul comercial incheiat face parte dintr-un Acord de asociere nou si cuprinzator in curs de negociere intre UE si tarile Mercosur. Pe langa comert, acordul va consolida dialogul politic si va spori cooperarea in domenii precum migratia, economia digitala, cercetarea si educatia, drepturile omului, inclusiv drepturile populatiei indigene, responsabilitatea sociala a intreprinderilor, protectia mediului, guvernanta oceanelor, precum si lupta impotriva terorismului, a spalarii banilor si a criminalitatii informatice.

Etapele urmatoare

Ambele parti vor efectua o revizuire juridica a textului convenit pentru a ajunge la versiunea finala a Acordului de asociere si a tuturor aspectelor sale comerciale. Apoi, Comisia o va traduce in toate limbile oficiale ale UE si va transmite Acordul de asociere statelor membre ale UE si Parlamentului European in vederea aprobarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *