Romania este dependenta de mancarea din import, iar acest lucru se vede tot mai mult de la an la an. Altadata granarul Europei, acum am ajuns sa importam de toate. Mai mult de jumatate din produsele de pe rafturi provin din alte tari, in special din Germania si Polonia. Iar produsele romanesti se gasesc cu greu in supermarketuri. Asta desi avem materii prime de calitate, pe care le dam, insa la export, potrivit Observatornews.ro. O buna parte din mancarea noastra de toate zilele vine din import. Desi ne putem lauda cu legume gustoase si carne crescuta natural, cele mai multe astfel de produse sunt exportate. Astfel, Romania este dependenta de alimente cumparate din Germania, Polonia si Italia. Oamenii spun ca gasesc cu greu in supermarketuri produse romanesti.
Dragos Frumosu, presedinte SindAlimenta: De ce putem sa cumparam la un pret mai mic din Ungaria sau din alte state europene? Este simplu. Pentru ca subventiile pentru acest domeniu pe care le primesc fermierii in alte state sunt mai mari.
In timp ce noi importam, alte tari din Europa se inghesuie sa cumpere produse romanesti
Tara noastra exporta cel mai mult catre 5 state din Europa. Anul trecut, 20% dintre exporturi au mers in Germania. Nemtii au cumparat produse romanesti in valoare de peste 11 miliarde de euro. Italienii au cumparat de 6 miliarde de euro, iar francezii, ungurii si englezii de peste 3 miliarde de euro.
Vladimir Alexandrescu, reprezentant INS: Daca pana in anul 1995 eram cu un excedent al exporturilor romanesti fata de importurile din strainatate, incepand cu acest an lucrurile s-au schimbat si importurile au inceput sa fie mai importante, mai mari decat exporturile noastre.