Amenzi uriase pentru necolectarea deseurilor biodegradabile, incepand cu 20 februarie

Amenzi uriase pentru necolectarea deseurilor biodegradabile, incepand cu 20 februarie

 

deseuriLegea nr. 181/2020 privind gestionarea deseurilor nepericuloase compostabile a intrat in vigoare incepand cu data de 20 februarie. Astfel, autoritatile administratiei publice locale trebuie sa implementeze sistemul de colectare separata a deseurilor biodegradabile, sa extinda colectarea separata din usa in usa a biodeseurilor in mediul urban, dublata de implementarea schemei „plateste pentru cat arunci” si sa incurajeze compostarea individuala in gospodariile din mediul rural. In Dambovita, de exemplu, Garda de Mediu Dambovita a avertizat primariile din judet ca, incepand din 20 februarie, se vor da amenzi consistente, pentru toti cei care nu au implementat acest sistem de colectare, conform legii.

Iata si mesajul transmis de Garda de Mediu Dambovita:

“In atentia domnilor Primari,
Deseurile biodegradabile sunt deseurile provenite din gradini si parcuri, deseurile alimentare sau cele provenite din bucatariile gospodariilor private, din birouri, cantine, restaurante, comertul cu ridicata, de la firme de catering si magazinele de vanzare cu amanuntul, deseuri similare provenite din unitatile de prelucrare a produselor alimentare.

In acest sens, autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele obligatii:
– elaboreaza strategii si programe proprii pentru gestionarea deseurilor biodegradabile si- asigura si raspund pentru colectarea separata a materialelor sau deseurilor destinate compostarii/digestiei anaerobe;
– asigura informarea cetatenilor prin mijloace adecvate si prin publicarea pe site-ul propriu asupra sistemului de gestionare al deseurilor biodegradabile destinate compostului/digestatului.Persoanele fizice si juridice care genereaza deseuri biodegradabile au obligatia sa depuna aceste deseuri in spatiile indicate sau sa le predea operatorilor autorizati pentru colectarea lor.

Incepand cu intrarea legii in vigoare, comisarii Garzii Nationale de Mediu pot aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale, cuprinse intre 5.000 lei si 15.000 lei pentru unitati administrativ teritoriale, intre 10.000 lei si 20.000 lei pentru unitati administrativ teritoriale si persoane juridice si amenzi de la 400 la 800 lei pentru persoane fizice“.

Sursa: Bazarmedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *