ANSVSA: Animalele salvate de pe nava esuata in portul Midia nu vor ajunge la abator!

ANSVSA: Animalele salvate de pe nava esuata in portul Midia nu vor ajunge la abator!

 

OIIn sfarsit, ANSVSA incepe sa comunice despre incidentul din portul Midia, dupa cateva zile de tacere absoluta! Probabil se faceau aranjamentele pentru numirea noului sef al Agentiei! Astazi, ANSVSA a anuntat ca oile salvate de pe nava esuata in portul Midia au fost transportate intr-un adapost care asigura conditii de bunastare, fiind supravegheate in permanenta de medici veterinari. Ele se afla sub restrictie sanitara veterinara, nu vor parasi adapostul, nu vor fi transferate catre centre de colectare a animalelor si nici dirijate catre abator pentru sacrificare, se arata intr-un comunicat al ANSVSA. In seara zilei de 26 noiembrie, dr. Robert Chioveanu, presedintele Autoritatii (numit in functie in aceeasi zi), s-a deplasat in portul Midia, unde, alaturi de medicii veterinari aflati la fata locului si impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta a participat efectiv la actiunea de salvare a animalelor aflate pe nava.

Totodata, s-a dispus detasarea de medici veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele limitrofe si a fost solicitata si prezenta unor medici de libera practica, pentru a asigura asistenta veterinara animalelor salvate, potrivit comunicatului emis de Agentie.

„Pe parcursul noptii, s-a reusit salvarea unui numar de 70 de animale, in conditii dificile, din cauza vremii nefavorabile, a starii de agitatie a animalelor, care a necesitat sedare, si a culoarului ingust prin care puteau fi extrase oile. Starea de sanatate a animalelor salvate a fost evaluata de medicii veterinari aflati la fata locului si, acolo unde a fost cazul, li s-a administrat tratament de sustinere. Ulterior, oile au fost transportate intr-un adapost care asigura conditii de bunastare, inclusiv cele de microclimat si sunt supravegheate in permanenta de medici veterinari, care continua evaluarea si administarea tratamentelor necesare.

Facem precizarea ca, animalele salvate se afla sub restrictie sanitara veterinara, nu vor parasi adapostul, nu vor fi transferate catre centre de colectare a animalelor si nici dirijate catre abator pentru sacrificare.

In momentul de fata, se poarta discutii cu reprezentantii asociatiilor de protectia a animalelor, in vederea identificarii celor mai bune solutii pentru acestea.
Medicii veterinari colaboreaza indeaproape cu reprezentantii autoritatilor locale, ai celorlalte institutii implicate in actiune, dar si cu reprezentanti ai asociatiilor de protectia a animalelor.

Citeste si Queen Hind, nava mortii pentru 14.600 de oi. Geronimo Branescu, sef la DSVSA Constanta!

“Principala preocupare a serviciilor veterinare si toate eforturile noastre se indreapta acum catre salvarea unui numar cat mai mare de animale, spre adapostirea in conditii de bunastare si tratarea celor salvate”, a afirmat presedintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu.

De asemenea, presedintele Autoritatii a anuntat ca va demara imediat o ancheta interna, pentru a verifica modul in care a fost gestionata aceasta situatie.
Presedintele ANSVSA, dr.Robert Chioveanu, dupa finalizarea sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta la care participa, se va reintoarce in portul Midia, pentru a lua parte, alaturi de ceilalti medici veterinari la operatiunea de salavare a animalelor, aflata in derulare”, se mai arata in comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *