20 martie si 15 septembrie, termenele pana la care se face inscrierea in programul Tomata, in acest an!

20 martie si 15 septembrie, termenele pana la care se face inscrierea in programul Tomata, in acest an!

 

rosiaGuvernul a adoptat in sedinta din data de 27 februarie 2019 o Hotarare schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, pentru anul 2019. Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt in suma de 233.190.000 lei, reprezentand echivalentul in lei al sumei 50.000.000 euro și se asigura din bugetul pe anul 2019.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an, iar sumele se platesc intr-o singura tranşa.

Cererea de inscriere in program se depune la Directiile pentru Agricultura Judetene, pana cel tarziu la data de:

– 20 martie inclusiv, pentru productia valorificata in perioada ianuarie-mai (practic, este vorba de o prelungire a termenului cu 5 zile!);
– 15 septembrie, inclusiv, pentru tomatele valorificate in perioada noiembrie – 20 decembrie

Potentialii beneficiari sunt:
 producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014, valabil in anul de comercializare a productiei de tomate;
 producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008;
 producatorii agricoli persoane juridice.

Citeste si Seful LAPAR: Fermierii romani nu sustin plafonarea platilor directe dupa 2020. 23 state sunt alaturi de noi, alte 5 impotriva

Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii cumulative de eligibilitate:

– sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minim 1000 mp, marcata la loc vizibil, cu o placa indicator inscriptionata “Program sustinere tomate, 2019“ și sa mentioneze numarul cererii depuse pentru obtinerea finantarii.
– sa obtina o productie de minim 2 kg tomate/mp;
– sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in spatiile protejate in anul de cerere.
– sa faca dovada productiei realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative privind comercializarea productiei.

Citeste si Legumicultura la inceput de 2019: 7.500 ha de spatii protejate, din care doar 200 ha de sera

Documentele justificative, respectiv bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, care sa ateste comercializarea productiei de tomate obtinute din spatiile protejate se depun la Directiile pentru Agricultura Judetene pana la data de 27 decembrie 2019, inclusiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *