19 aprilie, Ziua Internationala a Usturoiului!

19 aprilie, Ziua Internationala a Usturoiului!

 

USTUROI 2019Astazi este Ziua Internationala a Usturoiului! Originile acestei sarbatori nu sunt cunoscute, dar scopul sau este evident: duceti-va la bucatarie si sarbatoriti multele utilizari ale usturoiului gatit, este indemnul oficialilor de la Ministerul Agriculturii, care ne atrag atentia sa nu uitam si de beneficile terapeutice ale acestuia, printre care se numara contributia la controlul hipertensiunii arteriale si al colesterolului. Romanii consuma circa 2,2 kg/cap de locuitor pe an, ceea ce reprezinta 1,41% din consumul total de legume, potrivit statisticilor oficiale.

Trebuie sa stiti insa ca o mare parte din acest consum este asigurat din import, deoarece in Romania nu se mai produce asa de mult usturoi precum altadata. In prezent, tara noastra este dependenta de importurile de usturoi, in conditiile in care productia interna este foarte mica, adica abia se ridica la 55.673 tone (medie la hectar de 5.582 kg), in 2017, ceea ce inseamna mai putin de 10.000 ha, potrivit datelor INS.

Judetele cu cele mai mari suprafete cultivate sunt Suceava, Arad, Botosani si Teleorman, unde productiile trec de 3.000 de tone. La polul opus se afla judete precum Braila, Brasov sau Hargita cu productii de 20-30 de tone, in 2017.

Citetse si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Pentru a sustine productia de usturoi, Ministerul Agriculturii a anuntat un program de sprijin similar celui de la tomate. Subventia ar urma sa fie majorata la 3.000 de euro/hectar, fata de 1.000 de euro cat fusese anuntat initial (suma care reprezinta aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, insuficient pentru susţinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului!).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *