Sa “democratizam” accesul la fondurile europene! Sunteti de acord?

Sa “democratizam” accesul la fondurile europene! Sunteti de acord?

 

potor
Cum banii in actualul PNDR 2014-2020 sunt pe sfarsite, tot mai multa lume se intreaba cum va arata viitorul program (Plan strategic 2021-2027) si mai ales cum vor fi directionati banii? Poate ca a cam venit vremea sa asistam la schimbari majore, pentru ca impresia generala (si cifrele ne vor demonstra acest lucru) este ca banii europeni au mers mai mult catre companiile mari si mai putin catre micii fermieri.

Nu in ultimul rand, se vorbeste in continuare de birocratie si de proceduri greoaie (desi s-au facut progrese in acest sens!), care fac sa se piarda proiecte si idei valoroase ce raman inchise pe viata intr-un sertar. Oare n-ar fi mai simplu un sistem descentralizat de selectie a proiectelor cu manageriat privat? O varianta de luat in seama, daca ne uitam la rezultatele GAL-urilor din Romania…

„Granturile sunt destul de complicat de gestionat si implica si o doza foarte mare de responsabilitate din partea celor care doresc sa aplice pentru un grant european, pentru ca nu sunt doar niste bani pusi pe masa – de fapt, de foarte multe ori cu rata de finantare spre 100% – ci sunt si niste bani care implica alaturi de sursele private pe care le angajeaza omul si resurse guvernamentale. Aceasta ma duce cu gandul si catre o zona oarecum de etica a utilizarii fondurilor europene si fondurilor nationale, pentru ca de foarte multe ori banii europeni sunt vazuti ca o resursa accesibila doar pentru o elita, pentru foarte putini oameni, deoarece resursele se concentreaza in companii mai mari sau mai mici si de foarte multe ori cei care si-au dorit sa finanteze un proiect, sa depuna o investitie nu reusesc sa o faca, raman cu un gust amar, spunand ca aceste fonduri europene sunt doar pentru cei care au in spate companii de consultanta foarte puternice si prin urmare sunt doar un vis”, a declarat Alexandru Potor, presedintele FNGAL in cadrul FoodIntelForum.

De ce n-ar fi managementul privat al fondurilor europene calea care sa simplifice procedurile si sa faciliteze accesul micilor fermieri la banii europeni?

Citeste si Linii de finantare diferentiate pentru fermierii mici, fata de cei mari in viitorul Plan Strategic? Propunere FNGAL

„Este o parte a evolutiei spre simplificare acest management, nu este final, lucram impreuna…Se democratizeaza accesul la fonduri europene, democratie, fondurile nu trebuie sa fie doar pentru cei care isi permit, sa spunem asa, sa le acceseze pentru ca au niste resurse in spate. Se rateaza proiecte foarte frumoase care ar merita sa fie sustinute”, a mai spus Potor.

Citeste si Cum va arata agricultura si ce bani sunt disponibili dupa 2020? Posibile raspunsuri la FoodIntelForum 2019!

In programul actual, GAL-urile au la dispozitie 620 mil. euro, o suma care ar putea sa creasca semnificativ din 2021.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *