Finantist: 2019 este anul incertitudinilor, cu un acces la credite tot mai greoi

Finantist: 2019 este anul incertitudinilor, cu un acces la credite tot mai greoi

 

rekkersAnul 2019 se arata dificil pentru mediul de afaceri din Romania, iar pentru agricultori cu atat mai mult. Pe de o parte, starea culturilor nu este de natura sa le ridice moralul, iar pe de alta parte nici semnalele care vin din piata nu sunt deloc linistitoare. Si nici nu are cum, cand accesul la finantare devine tot mai greoi, in mare parte si din cauza Ordonantei 114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, care a bagat spaima in bancheri….

Citeste si Legumicultura la inceput de 2019: 7.500 ha de spatii protejate, din care doar 200 ha de sera

Asa ca sa nu va mirati daca undeva spre sfarsitul anului leul se va deprecia pana la un curs de 4,88 lei/euro, conform prognozelor CFA Romania. Ori pentru fermierii care au credite va fi cu atat mai greu…Ca sa nu mai vorbim ca situatia de acum se aseamana foarte mult cu ceea ce se intampla in 2008, anul izbucnirii crizei.

„Bancile se uita foarte clar la cine da credite, pentru ca fiecare credit este un activ suplimentar, ceea ce inseamna taxe mai mari. Vor fi mult mai selective, iar accesul la finantare va fi mult mai greoi….. Voi ca antreprenori trebuie sa va pregatiti la scumpire de credite (n.red- cu referire directa la efectele Ordonantei 114 din 2018)”, a declarat Robert Rekkers, director general Agricover Credit IFN la Conferinta Nationala a Cartofului, desfasurata recent la Poiana Brasov.

Citeste si Seminte oferite gratis tuturor celor care vor sa cultive si sa manance legume si fructe romanesti! Calendarul targurilor din primele trei luni

In opinia lui, principalele efecte ale Ordonantei 114 asupra economiei sunt urmatoarele:
– un acces la finantare mai dificil pentru IMM-uri si antreprenori, care vor resimti cel mai mult restrangerea creditarii
– costul finantarii va creste
– veniturile si consumul probabil vor intra in declin
– piata de capital va juca un rol si mai mic in finantarea economiei
– leul se va deprecia fata de alte monede
– statul risca sa plateasca dobanzi mai mari pentru finantarea deficitului
– scumpirea serviciilor de comunicatii si energie.

’’Imi pare rau ca trebuie sa vorbesc atat de pesimist, dar trebuie sa va pregatiti. Mai bine sa stiti care sunt riscurile si cum puteti gasi o solutie sa puteti naviga prin toata situatia aceasta si pe teren si in termen de finantare….Toate astea ne pun pe ganduri, trebuie sa fiti foarte atenti, investiti pentru ca este nevoie de investitie, altfel scade mai mult suprafata de cartofi in Romania, care si asa este deja foarte jos”, s-a adresat Rekkers cultivatorilor de cartofi prezenti la Poiana Brasov.

Cum poate deveni cartoful o cultura rentabila in Romania? Iata si cateva solutii in opinia fostului bancher: prin cresterea randamentelor la hectar o data cu aplicarea tehnologiei adecvate si investitii in inputuri, optimizarea costului de productie, cresterea calitatii productiei obtinute, construirea de spatii de depozitare specializate pentru a putea alege perioada optima de vanzare, investitii in linii de sortare si ambalare pentru a putea valorifica productia la un nivel superior.

Citeste si STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Agricover Credit IFN este singura institutie financiara non-bancara specializata exclusiv in finantarea agriculturii. In 2018, au fost acordate plasamente record de 1,63 miliarde de lei catre un numar de peste 3.000 de fermieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *