Graul, tot mai putin rentabil. Dimitrie Musca a renuntat la 1.000 ha intr-un singur an

Graul, tot mai putin rentabil. Dimitrie Musca a renuntat la 1.000 ha intr-un singur an

 

grauIn ciuda producțiilor mari obtinute de fermieri la grau, prețurile mici i-au deteminat pe tot mai multi sa reduca suprafetele cultivate, pentru ca profitul se micsoreaza de la an la an. Un astfel de exemplu este Dimitrie Musca, presedintele CAI Curtici, unitate care exploateaza circa 7.500 ha de teren agricol in judetul Arad, care doar intr-un singur an, a micsorat suprafele cu circa 1.000 ha, iar pe viitor se gandeste sa le reduca si mai mult. A renuntat la grau si s-a orientat spre rapita si soia, culturi de pe urma carora obtine un profit mai mare.

„Cea mai proasta rentabilitate am facut-o la cultura graului, in 2016. Am recoltat 7 tone/ha si cu 70 bani/kg am obtinut 5.000 lei/ha, ori la acest nivel graul este o cultura care nu-ti aduce mult profit, iar daca nu ai profit nu ai din ce sa te dezvolti si sa cresti productia. Eu am redus pentru anul 2017 suprafata de grau cu 1.000 ha, in favoarea rapitei (1.150 ha) si a soiei (450 ha). …Trebuie sa incercam pe profitabilitate…La ora actuala, știm clar ca toate depozitele de rapita sunt goale, iar fata de anul trecut se da un pret mai bun, 1,6 lei/kg față de 1,5 lei/kg. Eu o sa am in jur de 4,5 – 5 tone/ha, nu o sa o vand pana cand nu mai creste prețul. Am depozitare, am unde sa o tin”, sustine Dimitrie Musca.

Anul trecut, la 5.000 kg de rapita la hectar, vanduta la un pret de 1,5 lei/kg, Dimitrie Musca a obtinut 7.500 lei/ha, comparativ cu 5.000 lei/ha la grau. Pe buna dreptate, este un calcul simplu, care ii pune pe ganduri pe tot mai multi fermieri….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *