Fermierii, lasati fara bani

Fermierii, lasati fara bani

 

secetapbAlianta pentru Agricultura si Cooperare protesteaza fata de politica Guvernului care nu tine cont de momentele dificile prin care trec agricultorii romani si mai grav, nu-si respecta angajamentele asumate. Asa cum era de asteptat, nu sunt bani pentru plata despagubirilor pentru culturi afectate de secta din primavara lui 2020. Sa nu uitam ca nici pentru culturile de toamna platile nu au fost efectuate in totalitate, ci doar pana la 90% din totalul sumelor cuvenite. “Nu va jucati cu destinele sectorului agroalimentar si prevedeti in Bugetul MADR 2021 suma de 1.000.000 mii lei pentru acordarea despagubirilor cuvenite producatorilor agricoli aferente culturilor de primavara 2020 calamitate de seceta!”, se arata intr-un comunicat al Aliantei.

Iata si scrisoarea fermierilor adresata Guvernului:

“Stimati membri ai Guvernului,

Agricultura Romaniei in anul 2021 traverseaza o perioada dificila, generata de pandemia COVID – 19 si seceta pedologica extrema din anul 2020. Urmare a publicarii in dezbatere publica a proiectului de buget aferent anului 2021 pentru Agricultura, urmarea a numeroaselor intalniri ale Aliantei cu reprezentantii ministerului si ai guvernului, unde ne-ati asigurat de luarea unor masuri de sprijinire in continuare a fermierilor, dupa un an agricol foarte greu, ne manifestam profunda dezamagire si protestam pe aceasta cale pentru:
– nealocarea bugetara de sume pentru plata despagubirilor acordate producatorilor agricoli in caz de calamitati naturale in agricultura – pentru culturile de primavara 2020 afectate de seceta;
– desconsiderarea sectorului economic numit AGRICULTURA;
– incurajarea falimentului sectorului zootehnic prin lipsa productiei vegetale;
– posibila inchidere a activitatii exploatatiilor agricole care va duce la:
– preluarea exploatatiilor de fonduri de investitii;
– grad mai mare de saracie in randul populatiei;
– nivel ridicat al SOMAJ-ului;
– cresterea sarcinii fiscale a statului pentru plata ajutoarelor sociale!

Sumele propuse a fi acordate sub forma despagubirilor, desi sunt maximum 35% din cheltuielile efectuate, intra in circuitul economic, avand efect benefic asupra intregii economii. Ne aflam in mijlocul unei crize globale, iar pe langa sanatate, hrana trebuie sa reprezinte o prioritate, la fel de importanta.

In timp ce alte state membre subventioneaza suplimentar si cer simplificare pentru acordarea banilor europeni, Romania isi penalizeza fermierii pentru ca nu au acces la APA si la INFRASTRUCTURA PUBLICA nici dupa 30 de ani de la Revolutie. Considerati decizia de nealocare bugetara si pe cale de consecinta, de neacoradare a acestor sume ca fiind in interesul economic al Romaniei?
Veniturile si salariile din agricultura au crescut in ultimii ani, si ca urmare a accesarii de catre fermieri a fondurilor europene pentru agricultura. Tinerii si profesionistii isi fac curaj sa investeasca in Agricultura Romaniei incercand sa asigure co-finatarea proiectelor ori fac credite furnizor pentru derularea activitatii, insa un an agricol ca 2020 poate falimenta orice profesionist! Pe cale de consecinta, unde este stimularea investitiilor si sustinerea tinerilor fermieri?

CEREM RESPECTAREA si INCURAJAREA ANTREPRENORILOR inclusiv in sectorul agricol!
AGRICULTURA ESTE UN SECTOR STRATEGIC, Fara Hrana, omul moare!

Din situatiile financiare aferente lunii decembrie 2020 si transmise catre ANAF de catre contribuabilii avand cod CAEN 0111, rezulta o scadere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similara anului 2019, pentru exploatatiile aflate in zonele afectate de seceta pedologica.
Desi au fost precipatii in ultimele luni, in zonele calamitate abia s-a refacut 20-30% din deficitul hidric creat in ultimul an. Este foarte putin probabil ca acesta sa se refaca si sa se ajunga catre un an aproape de normal. Cunoastem cu totii ca, pentru ca fermierii afectati de seceta 2020 sa intre pe profit, este nevoie de circa. 3 ani agricoli normali din punct de vedere agroclimatic si ca recolte/venituri obtinute.
Din motive neimputabile fermierilor, au ajuns sa plateasca penalitati exagerate cuprinse intre 200-700 lei/tona, suplimentar cheltuielilor efectuate pe unitatea de suprafata realizate deja, care se puteau preveni daca era aprobata OUG privind declararea starii de calamitate.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare a purtat in permanenta un dialog cu autoritatile si v-a solicitat prin nenumarate adrese oficiale si publice incepand cu luna iulie 2020 urmatoarele:
– aprobarea OUG privind declararea starii de calamitate pentru fermierii cu procese verbale de constatare si evaluare a daunelor provocate de seceta pedologica severa in conformitate cu gradul de daunare;
– aprobarea OUG privind amanarea ratelor de credit/leasing pentru fermierii afectati de seceta pedologica 2020.

Constatam azi ca Guvernul Romaniei nu a indeplinit nimic din cele de mai sus.

S-a promis ca fermierii vor depasi dificultatile generate de seceta pedologica prin promovarea unei OUG sau prin includerea in bugetul MADR pentru 2021 a sumelor necesare pentru plata despagubirilor acordate producatorilor agricoli care au avut culturile de primavara 2020 calamitate. Din parcurgerea proiectului de Buget al MADR aferent anului 2021, constatam cu consternare ca nici ultima promisiune nu s-a indeplinit, respectiv NU este cuprinsa suma de 1.000.000 mii lei, necesara platii despagubirilor acordate producatorilor agricoli pentru culturile de primavara calamitate.

Sumele prevazute pentru despagubiri reprezinta cca 30-35% din cheltuielile efectuate pentru a preveni situatiile drastice mentionate mai sus, ar asigura continuarea activitatii pe intreg lantul agricola cu efecte pozitive pentru intreaga economie nationala.
Suntem adeptii dialogului si v-am demonstrat acest lucru, insa rabdarea membrilor nostri producatori agricoli afectati de seceta, a ajuns intr-un punct nevralgic iar situatiile catastrofale in care au ajuns din motive independente de ei, ii vor impinge catre masuri extreme, ducand inclusiv la proteste si blocarea drumurilor din zonele calamitate, ori alte situatii care pot deveni incontrolabile.

Stimate Domnule Premier, Stimate Domnule Ministru al Agriculturii, va rugam, in ultimul ceas, sa va respectati promisiunile facute Aliantei, exprimate in intanirile cu fermierii si in mass-media.

Nu va jucati cu destinele sectorului agroalimentar si prevedeti in Bugetul MADR 2021 suma de 1.000.000 mii lei pentru acordarea despagubirilor cuvenite producatorilor agricoli aferente culturilor de primavara 2020 calamitate de seceta!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *