Povestea porcului din gospodariile taranesti

Povestea porcului din gospodariile taranesti

 

PORCIMinisterul Agriculturii vine cu precizari referitoare la numarul de porci ce pot fi crescuti in gospodariile populatiei – pana la 5 animale, conditia fiind sa fie destinati consumului familial. Masura este luata pentru a tine sub control Pesta porcina africana, din cauza careia sectorul trece prin momente foarte dificile. ‘’Ordinul 24/2021 privind stabilirea tipurilor de exploatatii de suine (porci) in Romania vine sa ii protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial in gospodariile proprii, cat si pe cei care au ferme comerciale (mici si mari) si respecta normele legale (peste 98%). Pentru ei nu se schimba nimic’’, informeaza Ministerul Agriculturii.
Evolutia Pestei porcine africane in Romania a produs in 4 ani pierderi imense economiei romanesti si a cuprins tot teritoriul tarii.
Au fost ucise peste 700.000 animale, de la debutul bolii in anul 2017.

Deficitul balantei comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual.

Romania produce doar 25-27% din necesarul de consum.

Importam 75% din carnea care se consuma in tara, desi avem un potential imens.

Pentru controlul si eradicarea pestei porcine africane sunt necesare masuri stricte de restrictionare a circulatiei porcilor domestici si gestionarea numarului de mistreti.

Acest ordin reglementeaza cresterea si miscarea porcilor domestici.
Ordinul clasifica exploatatiile de porci :
1. Exploatatii non-comerciale (gospodariile taranesti), unde pot fi crescuti pentru consum familial pana la 5 porci. Pentru acestea nu se schimba nimic.
2. Exploatatii comerciale, unde sunt crescuti porci pentru comercializare. Acestea trebuie sa indeplineasca norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea sa poate fi usor verificata. De asemenea, luarea unor masuri sanitare veterinare, in cazul aparitiei unor boli majore, sa fie eficienta.

Ordinul vine sa puna in legalitate activitatea a maximum 2% din crescatori, obligand la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalti 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale si respecta legea. De asemenea, ajuta la controlul si eradicarea Pestei porcine africane in Romania, la diminuarea pierderilor financiare si la relansarea cresterii porcului in Romania, pentru a acoperi macar consumul intern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *