Dr.Victor Lacatus, fost director stiintific al ICDLF Vidra si unul dintre fondatorii Cooperativei Legume de Vidra, spune ca 99% din hibrizii cultivati de legumicultorii din Romania provin din strainatate, in conditiile in care productia autohtona aproape ca nu exista. Sunt si cateva exceptii, ce-i drept, cum ar fi de exemplu Statiunea de Cercetare de la Buzau, insa nu se poate face abstractie de productivitatea redusa a hbrizilor romanesti, comparativ cu cei adusi din afara. Diferente sunt si in ceea ce priveste gusturile, una vor romanii si alta occidentalii. Cat despre obligatia legumicultorilor de a folosi 5% seminte romanesti, aceasta este cu adevarat o mare problema. Pai, de unde sa le iei, daca nu exista? Si nu este singura intrebare pe care si-o pun nedumeriti legumicultorii…
“Cultivam 99% hibrizi straini, care provin din afara. Este dureros pentru mine, cel putin, care ani de zile am lucrat in cercetare. Rezultatul il vedem, foarte multi hibrizi de tomate nu sunt pe gustul nostru. In Balcani exista o anumita preferinta in ce priveste gustul tomatei – sa fie suficient de dulce ca sa simti ca este acrisoara, in timp ce in Occident partea cu acrisorul este lasata mai moale. Unele corelatii care s-au facut intre incidenta unor boli digestive si aciditatea legumelor a dus la crearea unor hibrizi al caror continut de zahar este ceva mai ridicat. Raportul zahar-aciditate care este principalul parametru pe care noi il putem masura cu mare usurinta caracterizeaza gustul principal”, a declarat recent Victor Lacatus in cadrul unei conferinte organizate de OIPA Legume-Fructe si CATAR.
997.143 tone de legume, produse in spatii protejate
Necesarul de legume al Romaniei este de 3,2 milioane de tone, din care o treime reprezinta legume produse in spatii protejate, sustine Lacatus. Tara noastra importa 250.000 tone de legume, in timp ce livrarile la extern se ridica la doar 60.000 tone, spre deosebire de 600.000 de tone, in anul 1985, de exemplu.
Romania are circa 8.000 ha de sere si solarii, adica dublu fata de datele facute publice de catre Ministerul Agriculturii. In ceea ce priveste nivelul productiilor, acesta este cu mult mai mic fata de ceea ce se obtine in principalele state producatoare. La tomate, media la noi este de maximum 12 kg/mp/an, fata de 60-70 kg/mp/an in Olanda, unul din principalii producatori la nivel mondial.
Citeste si Legume de Vidra, cooperativa cu 18 membri si vanzari de 250.000 euro pe an
“Este chiar curios de ce ne aflam in aceasta situatie, numai daca ne gandim ce solutii de sol avem noi si cum se descurca olandezii. Pe de alta parte, nici nu avem cum sa trecem cu vederea deficientele din sector – solarii prea joase, neventilate, irigare pe carari, fertilizare manuala, tehnica fitosanitara depasita, de unde si rezulta costuri mari pentru o oferta modesta”, a precizat Lacatus.
Sursa foto: TVR2