Valeriu Tabara: Romania are un potential de 15 mil. tone de grau, peste 10 mil tone porumb si 5,5 mil. tone oleaginoase

Valeriu Tabara: Romania are un potential de 15 mil. tone de grau, peste 10 mil tone porumb si 5,5 mil. tone oleaginoase

 

Romania are un potential de 15 milioane de tone de grau anual, prin perfectionarea tehnologiilor si cu un efort minim de crestere a productiei la hectar.

“Spuneam cand se discuta ca avem productie mare, de 6 milioane de tone de grau in Romania. Si spuneam ca e o productie care nu e nici macar la medie. Am spus ca atunci vom discuta despre o productie mare cand depasim 10-12 milioane de tone. Anul acesta se pare ca sunt undeva catre 11 milioane, dar capacitatea la grau a Romaniei este undeva la 15 milioane de tone prin perfectionarea tehnologiilor, prin majorarea mediei pe tara cu doar 300 kg la hectar putem ajunge la acesti parametric”, a declarat presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice(ASAS), Valeriu Tabara la o conferinta de presa, la Iasi.

El a aratat ca si productia la porumb mai poate fi majorata semnificativ, pana la peste 10 milioane de tone.

“Daca ne ducem la porumb, la fel. Pentru cele doua culturi ne putem duce la peste 25 de milioane de tone”, a apreciat Tabara.  

Si la plantele tehnice productia poate fi majorata prin perfectionarea tehnologiilor.

“La plantele tehnice, oleaginoase ar trebui sa ajungem la 5,5 milioane de tone. Asta nu inseamna sa export pachete de floarea soarelui. Inseamna sa export ulei”, a conchis presedintele ASAS.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *