Tulcea, judetul cu cea mai mare suprafata certificata ecologic din Romania

Tulcea, judetul cu cea mai mare suprafata certificata ecologic din Romania

 

tulceaTulcea este judetul cu cea mai mare suprafata cultivata in sistem ecologic din Romania (74.260 ha certificate eco), destul de putin insa daca ne gandm ca teritoriul Deltei Dunarii este imens. Dezavantajele create de restrictiile de productie existente in Rezervatia Biosfera Deltei Dunarii se transforma clar in avantaje, raportat la realizarea produselor ecologice, arata secretarul de stat in MADR Daniel Botanoiu intr-o postare pe FB.

El a participat astazi la Seminarul “Agricultura Ecologica-pilon de sustinere al turismului responsabil in Delta Dunarii”, organizat prin efortul Consiliului Judetean Tulcea, al Asociatiei de Management al Destinatiei Turistice “Delta Dunarii” si al “Delta Organic Crops”.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

La intalnire au mai participat, alaturi de autoritatile locale si operatorii din domeniul turismului si al agriculturii ecologice, reprezentanti de marca, printre care si fostul presedinte al Republicii Federale Germania, Christian Wulff sau ambasadorul eco-turismului in Romania, Ivan Patzaichin.

Operatorii certificati in agricultura ecologica primesc sprijin prin masura 11.1 din PNDR, in functie de tipul de cultura, plecand de la 293 euro/ha pentru terenul arabil, pana la 620 euro/ha pentru plantatiile de vie aflate in conversie la sistemul ecologic, mai arata Botanoiu.

Citeste si Seful LAPAR: Fermierii romani nu sustin plafonarea platilor directe dupa 2020. 23 state sunt alaturi de noi, alte 5 impotriva

Suprafata piscicola importanta (44.000 hectare) reprezinta un principal furnizor de hrana ecologica, iar traditiile din Delta sunt strans legate de pescuit, acvacultura, turism piscicol si coexistenta om-natura. In zona functioneaza 444 de operatori certificati eco.

Delta are un produs inregistrat la nivel european, ca produs cu Indicatie Geografica Protejata (scrumbie de Dunare afumata), un produs pentru care dosarul e depus la Comisia Europeana in vederea certificarii (salata cu icre de stiuca de Tulcea), doua dosare in analiza la minister (placinta dobrogeana si salata traditionala cu icre de crap), 20 de produse traditionale atestate si 2 produse de reteta consacrata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *