Tipic romanesc. Cerere mare de oua pe piata, dar nu sunt bani de investitii…

Tipic romanesc. Cerere mare de oua pe piata, dar nu sunt bani de investitii…

 

mih
Un producator de oua din judetul Mehedinti sustine ca are cerere de 10 ori mai mare decat poate produce, insa nu se poate extinde pentru ca nu reuseste sa obtina finantare de la banci. Din pacate, nu este o situatie singulara, ci mai degraba o realitate de care se lovesc numerosi fermieri! Cornel Stroescu este un fermier cunoscut din judetul Mehedinti, care lucreaza circa 2.000 ha de teren agricol si detine si o ferma de gaini ouatoare (20.000 de capete) a caror productie de oua o vinde in retelele Cora si Carrefour la nivel local, potrivit FoodBiz.

Cerere are insa cu mult mai mare, de vreo zece ori, si chiar la nivel national. Nu o poate insa satisface, pentru ca nu are bani de investitii care sa-l ajute sa-si extinda activitatea. Desi a mers pe la mai multe banci sa caute finantare, peste tot s-a lovit de aceeasi reticenta.

Si uite asa, un proiect de integrare a productiei – pornind de la productia vegetala, furaje, pana la produsul finit – se limiteaza la nivel local, cand ar putea sa-si faca loc pe piata nationala.

“Dau un exemplu ca se poate, cu o firma in faliment, vorbesc de sectorul vegetal, am vrut sa integrez productia vegetala, sa nu mai vand grau, sa transform si porumbul si floarea soarelui in furaje si sa aducem pe raft un produs finit. Eu creez plusvaloare, locuri de munca…Am mers cu un proiect de 5 mil. euro la toate bancile si nimeni nu m-a bagat in seama. Vreau sa fac ferma de gaini de 10 ori mai mare, pentru ca am cerere din piata. Sunt prezent in Carrefour si Cora, dar numai local deoarece produc putin. 20.000 gaini ouatoare este putin la cat imi cere piata, am cerere la nivel national de 10 ori mai mult”, spune Cornel Stroescu.

Si sa nu mai vorbim de piata externa, cel putin acolo unde exista comunitati puternice de romani…

Sursa foto: Mihalert.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *