Tintele Green Deal si nemultumirea agricultorilor. “Fermierii din Romania au nevoie de glifosat”!

Tintele Green Deal si nemultumirea agricultorilor. “Fermierii din Romania au nevoie de glifosat”!

 

Conditiile agropedologice si climatice din tara noatra, precum si faramitarea terenurilor agricole si slaba capitalizare a fermierilor autohtoni, favorizeaza infestarea masiva cu buruieni si daunatori. Datele din cercetare indica o rata foarte ridicata de infestare cu buruieni in unele regiuni (circa 700 seminte din specii diferite de buruieni/metru patrat), arata Alianta pentru Agricultura si Cooperare.

Organizatia  solicita sprijin pentru gasirea unor solutii rezonabile, bazate pe date stiintifice, pentru continuarea asigurarii protectiei fitosanitare a culturilor din Romania, in conditiile in care tintele Green Deal impun fermierilor sa scada consumul de inputuri.

“Tintele Green Deal transpuse in noua PAC prin strategiile ‘De la ferma la consumator’ si Biodiversitatea impun fermierilor sa-si scada consumul de inputuri si sa ramana competitivi, atat pe piata UE, dar mai ales pe cea din afara UE, unde producatorii nu au aceleasi constrangeri si standarde precum cei europeni”, atrage atentia Alianta, intr-un comunicat.                    

“Controlul buruienilor nu se poate face eficient fara erbicide sistemice totale, precum glifosatul. In Romania, glifosatul este utilizat in principal intre culturi, fiind nu doar o solutie sigura si ieftina, ci, de fapt, singura solutie care face posibila aplicarea tehnologiilor de agricultura conservativa pe care le recomanda si promoveaza Comisia UE in meniul de sustenabilitate, pentru a reduce amprenta asupra mediului (eroziunea, compactarea, emisiile de CO2 etc.), timpul de lucru si a creste performanta economica. De aceea, la acest moment, la care soarta glifosatului se discuta in Parlamentul European, consideram ca includerea amendamentului AM 806, asa cum este formulat in prezent in raportul final, ar constitui o decizie politica fara o baza stiintifica, care risca sa submineze munca si procesul riguros ale autoritatilor de reglementare si ale EFSA, un proces bazat pe dovezi stiintifice competente si independente, la care Parlamentul European insusi a contribuit”, se mai spune in comunicat.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare spera ca, la sfarsitul procesului de reglementare, in sesiunea plenara, Parlamentul European sa respinga amendamentul care se opune reautorizarii substantei active glifosat dupa 31 decembrie 2022.

“Facem apel, pe aceasta cale, la eurodeputatii romani, la autoritati si la toti ceilalti factori implicati, de a nu interveni cu decizii politice contrare celor stiintifice. Fermierii din Romania, ca si cei din intreaga UE, au nevoie de glifosat, pentru a putea fi competitivi si a progresa in directia adoptarii pe scara larga a practicilor agricole durabile”,  se precizeaza in comunicat.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *