Secretele fermei de bizoni de la Cluj

Secretele fermei de bizoni de la Cluj

 

bizoniClujul are cea mai mare ferma de bizoni de pe continent. Este vorba de un proiect pornit de doi oameni de afaceri, unul din Germania, altul din Austria. Johann Kliger si Rudolf Kerner au investit pana acum in aceasta ferma 1,5 milioane de euro. Insa ei nu vor sa se opreasca aici. Proiectul este condus de un chestor de Poliţie pensionat, Toma Rus, fostul şef al Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate din Cluj si fost subsecretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Toma Rus a devenit celebru datorita cooperarii cu FBI in combaterea unor retele transfrontaliere de trafic de persoane, care duceau cersetori romani la New York. De asemenea, el a devenit cunoscut pentru ca a condus descinderile in cel mai cunoscut dosar de santaj de presa, Gazeta de Cluj, tergiversat in prezent de Tribunalul Braila.

Ferma de bizoni din judetul Cluj a fost creata pe o suprafata de 500 de hectare, de pe teritoriul comunelor Recea– Cristur si Taga. In prezent, exista 278 de exemplare, insa proprietarii vor sa ajunga, in urmatorii cinci ani, la 2.000 de capete. Ei au contracte prin care trebuie sa livreze cate 100 de bizoni pe an unor restaurante de lux din toata Europa. Carnea de bizon este considerata o delicatesa, iar curiozitatea ii face pe tot mai multi europeni, care au citit in copilarie cartile germanului Karl May cu Winetou si cu Old Shatterhand sa isi doreasca sa guste din preparatele obtinute din carnea animalelor crescute in judetul Cluj.

De altfel, cei doi investitori straini vor sa isi dezvolte afacerea. Ei doresc sa creeze si un tarc de vanatoare, unde vor creste cerbi lopatari, cerbi carpatini, capriori, mufloni si mistreti. De asemenea, ei vor sa infiinteze si o crescatorie de sturioni, dar si un abator, o carmangerie si o retea de res¬taurante in care sa serveasca vanat, bizon si sturioni. La Recea – Cristur va functiona unul dintre aceste res¬taurante de lux, alaturi de cabane de vanatoare.

Reteaua de restaurante ar urma sa fie dezvoltata in primul rand in Germania, Austria si Romania si are toate premisele sa fie un adevarat succes, crede Rudolf Kerner. Austriacul detine deja in tara sa un tarc unde creste cerbi, precum si un restaurant cu specific vanatoresc, unde serveste preparate din carnea lor. Johann Kliger spune, la randul sau, ca deja ferma din judetul Cluj a devenit cea mai mare ferma de bizoni din Europa si ca Romania are sansa sa devina cel mai important exportator de acest tip de carne de pe continent.

Deocamdata, ferma a dus la crearea a 30 de locuri de munca, spune directorul ei, Toma Rus. ”Eu petrec oricum sase luni pe an in comuna Recea – Cristur. Cand mi-au solicitat ajutorul pentru infiintarea si dezvoltarea acestei ferme, am acceptat cu bucurie”, spune Toma Rus. La inceput, localnicii au privit bizonii drept o ciudatenie, apoi s-au obisnuit cu acestia. Oamenii ii hranesc iarna pe bizoni cu fan si cu faina, iar in sezonul cald animalele consuma vegetatia de pe cele 500 de hectare.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *