Se extinde programul ″Tomata″.  Alte patru noi legume vor fi incluse

Se extinde programul ″Tomata″. Alte patru noi legume vor fi incluse

 

vineteProgramul ″Tomata″ se extinde in acest an si va cuprinde alte 4 legume: varza, vinete, castraveti si ardei. In plus, sumele pe care le vor lua agricultorii vor fi acordate diferentiat: pentru vanzare directa si pentru industria de conserve, spune ministrul Agriculturii, potrivit Stirile Protv. Noile masuri ar trebui sa scada importurile, desi acest lucru nu s-a intamplat in cazul rosiilor, nici dupa patru ani de subventii. Dupa patru ani si 173 de milioane de euro care au ajuns la cultivatori, noi mancam si mai multe rosii din alte tari ca inainte de lansarea programului “Tomata”. O spune chiar ministrul Agriculturii. Desi consumul a ramas constant, anual, importurile au crescut, in medie, cu 15 procente. Si au ajuns la 86 de mii de tone de rosii, cam 4300 de tiruri.

Ardei, varza, castraveti si vinete, pe langa tomate

Pentru producatorii mici programul Tomata a fost o gura de oxigen, s-au dezvoltat, au crescut solarii, s-a vazut. Retail-ul este interesat sa cumpere marfa de la noi, dar noi nu avem atata marfa sa o dam peste tot.

Ministerul vrea sa sustina acum pe langa rosii alte patru legume, toate cultivate in spatii protejate. Vorbim de ardei, varza, castraveti si vinete. La randul lor, legumicultorii propun ca subventiile sa fie acordate pe tot parcursul anului, astfel incat sa nu fie incurajate culturile doar in anumite perioade.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Sumele la hectar nu au fost stabilite inca. Prin programul Tomata, un agricultor care avea peste o mie de metri de spatii protejate primea cel mult 3 mii de euro. Pe viitor sumele ar putea fi diferentiate in functie de cheltuieli. De exemplu, o mie de euro la hectar pentru vinete si varza, 3 mii de euro pentru rosii. Sumele vor varia si in functie de destinatie: vanzare in piete sau industria conservelor unde avem mare nevoie de materie prima. Tot pentru legumicutori, in urmatorii 2 ani, ministerul agriculturii a alocat inca 150 de milioane de euro, doar pentru solarii. Si inca 50 de milioane de euro pentru procesare si depozitare, potrivit Stirile Protv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *