Scrapia, boala care a pus pe butuci exporturile de ovine in Turcia si Israel

Scrapia, boala care a pus pe butuci exporturile de ovine in Turcia si Israel

 

petrescu1Una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta crescatorii de oi din Romania, la acest moment, este scrapia, o boala din cauza careia tara noastra nu poate exporta animale in Turcia si Israel, piete foarte bune, si mai rau de atat nici macar nu poate tranzita aceste state. Din pacate, avem ferme in tara in carantina, ale caror animale vor trebui in scurt timp sa fie sacrificate, insa fermierii nu prea au unde sa faca acest lucru….pe de alta parte, nu poate fi trecut cu vederea nici faptul ca au fost situatii in care cei care au importat animale sacrificate in Romania s-au sesizat ca acestea erau bolnave… si daca turcii refuza sa importe animalele bolnave de scrapie, noi de ce cosumam carnea de la ele?!

“Romania figureaza cu risc nedeterminat la scrapie OIE, motiv pentru care nu poate exporta niciun produs de tineret in Turcia sau Israel sub un an de zile, dar si pe pietele aferente foarte bune, si nici nu pot fi tranzitate aceste tari, deoarece exista un ordin conform caruia Turcia n-a mai vrut sa importe berbecuti din Romania din cauza acestei boli. Israel n-a mai vrut sa importe miei cu varste peste un an si aceia sa fie castrati”, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa Dan Petrescu, un cunoscut oier din Arges, membru fondator al Asociatiei Profesionale a Ciobanilor (APC).

El atrage atentia si asupra faptului ca in Romania se consuma carne de oaie bolnava de scrapie, spre deosebire de turci, de exemplu, care ni vor sa auda de asa ceva.

„Stim foarte bine ca aceasta boala se depisteaza dupa un an de zile si ne-am intrebat si ne intrebam si acum, oare turcii nu gandesc ca nu importa din Romania miei? Si nu mananca si nu consuma carne de oaie cu scrapie? Si noi spunem ca putem sa consumam fara niciun fel de problema? Ne-am pus si ne punem aceasta intrebare, oare promovarea oii a fost axata pe acest principiu ca tot ce nu exportam sa mancam noi ? Haideti sa facem ceva ca ne vom imbolnavi efectivele..a fost un program gandit de cineva pe care nu l-a interesat ce se intampla in Romania. Pentru bani ne vindem tot ce avem mai bun si mai curat in Romania”, a declarat Petrescu.

Din pacate, in tara exista ferme in carantina ale caror animale trebuie sacrificate, dar unde?

„Avem ferme in Romania in carantina, ale caror animale in scurt timp vor trebui sa fie sacrificate, iar fermierii nu au unde sa o faca… Cei care importa animale sacrificate in Romania s-au sesizat de acest lucru ca se sacrifica oi bolnave si merg mai departe pe pietele externe”, a mai declarat Petrescu.

Oierii cer autoritatilor sa initieze un program national de scrapie, prin care toti berbecii reproducatori sa poata fi testati si sa fie acordate despagubiri pentru toti reproducatorii care sunt rezstenti.

De asemenea, ei solicita ca ajutoarele de minimis pentru achizitia de berbeci reproducatori sa fie conditionate de efectuarea testelor pentru rezistenta la scrapie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *