Romanii se indoapa cu legume si cartofi de la polonezi

Romanii se indoapa cu legume si cartofi de la polonezi

 

legumeImporturile de legume si cartofi sunt tot mai mari de la an la an, in ciuda programului de sustinere a tomatelor in spatii protejate, iar o mare parte provin de la statele din jur. Romania a importat in 2017 o cantitate de 584 541 tone de legume si cartofi, in valoare de 410,566 milioane de euro, in crestere cu circa 2% fata de un volum de 572 183 tone (in valoare de 365 mil.euro) in 2016, potrivit datelor INS furnizate Agrostandard. Productia interna de legume a atins 3,6 mil. tone, comparativ cu 3,3 mil.tone, in 2016.

Principalele tari de provenienta a legumelor au fost Polonia – 113 979 tone (in suma de 44,8 mil.euro), Turcia – 65 859 tone (in suma de 71,9 mil.euro), Olanda – 60 582 tone (in suma de 48,3 mil.euro), Germania – 48 646 tone (42,4 mil.euro), Bulgaria – 42 408 tone (17,7 mil. euro), Ungaria – 39 857 tone (30,4 mil. euro), Grecia – 37 973 tone (26,4 mil.euro), Italia – 27 799 tone (in valoare de 28 mil.euro. pe lista se mai afla Spania – 23 218 tone, Austria – 22 167 tone si Franta – 18 340 tone.

Citit si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Cele mai mari importuri au fost la cartofi – 135 916,7 tone (35,6 milioane euro), tomate – 76 506,1 tone, ceapa si usturoi – 55 442,2 tone (27,4 mil.euro), varza, conopida, varza creata, gulii – 31 273,3 tone (14,4 mil. euro), salata verde si cicoare – 13 491, 9 tone (16,4 mil.euro), morcovi, napi, sfecla rosie pentru salata, barba-caprei, telina de radacina, ridichi si radacinoase in stare proaspata sau refrigerata – 41 735,7 tone (18,5 mil.euro), castraveti si cornison, in stare proaspata sau refrigerata – 18 811,9 tone (19,2 mil.euro), legume pastai, curatate sau nu de pastai, in stare proaspata sau refrigerata – 5 176,9 tone (2,8 mil.euro), legume, nefierte sau fierte in apa sau in abur, congelate – 64 501 tone (57,5 mil.euro), legume conservate provizoriu, dar improprii consumului alimentar in aceasta stare – 10 762,2 tone (6,3 mil.euro), legume uscate – 8 397,8 tone (11,8 mil.euro), legume pastai uscate, curatate de pastai, chiar decorticate sau sfaramate – 64 574, 4 tone.

Vezi si Cum puteti pierde finantarea AFIR

Sursa foto: legume-eco.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *