Romania, o piata fara concurenta pentru Bonapp si Munch

Romania, o piata fara concurenta pentru Bonapp si Munch

 

In urma cu patru ani, Grégoire Vigroux, alaturi de Diego Roy de Lachaise si Luka Zivkovic, fondacompania Bonapp care aducea un concept nou pe piata din Romania: conectarea utilizatorilor cu retailerii locali -inclusiv supermarketuri, hipermarketuri, restaurante, benzinarii, brutarii, cafenele si hoteluri – prin intermediul aplicatiei sale usor de utilizat.

O nisa de piata cu un mare potential, pe care pariaza in continuare Grégoire Vigroux, mai ales ca a avut loc si fuziunea cu liderul industriei in CEE, firma Munch, prezenta deja pe alte trei piete – Ungaria, Cehia si Slovacia. Acum, entitatea nou creata prin fuziune are ca obiectiv sa-si consolideze pozitia la nivel european, fiind luate clar in vizor alte cinci piete pentru urmatorii ani – Bulgaria, Croatia, Grecia, Serbia si Slovenia.

Grégoire Vigroux este in continuare optimist si are si motive pana la urma: daca in Franta sau in Germania nu mai este loc pe piata, in aceasta parte a Europei sau cel putin in Romania nici nu se pune problema de asa ceva, pentru ca totul este la inceput.

„Ce e bine pentru noi aici este faptul ca nu avem concurenta, daca ne uitam in Germania sau Franta, deja sunt niste solutii care exista deja de foarte mult timp, de exemplu, in Franta este Too Good To Go, o firma care a fost lansata in urma cu multi ani si are 15 milioane de utilizatori. Eu sunt francez, dar avand in vedere ca piata este foarte ocupata, este prea complicat pentru noi, dar aici in Romania si Ungaria suntem lideri, nu avem concurenta si aceasta inseamna o dezvoltare mai puternica. Suntem practic pionieri pe piata”, a declarat pentru FoodBiz Grégoire Vigroux.

Nu sunt insa singurele piete de interes pentru Munch si Bonapp, care au deja o lista scurta cu alte tari din zona: cine da primul semn, acolo se lanseaza aplicatia, afirma francezul.

„Croatia ar fi prima, noi de fapt avem, acum, discutii cu retaileri mari din Grecia, Slovenia, Bulgaria si imediat ce primul spune haideti sa facem un proiect impreuna, avem acest parteneriat, in acel moment lansam aplicatia in tara respectiva”, a mai precizat Grégoire Vigroux.

Aplicatia Bonapp, de exemplu, permite clientilor sa achizitioneze produse care se apropie de data expirarii la reduceri de 50% pana la 80%, ajutand atat afaceri, cat si consumatori sa economiseasca resurse si sa reduca risipa alimentara.

„Profilul clientului este urmatorul: 60% sunt femei, iar 40% barbati, este vorba de un client mai urban, educat, cu o varsta medie de 30-35 de ani, Suma cheltuita este 4 – 5 euro pe client, dar speram, insa, sa mai creasca in viitor”, a mentionat Grégoire Vigroux.

Fuziune strategica

Munch, aplicatia numarul unu pentru salvarea alimentelor in Ungaria, Cehia si Slovacia, a fuzionat cu Bonapp, liderul din Romania, pentru a crea cea mai mare initiativa de combatere a risipei alimentare in Europa Centrala si de Est (ECE).

Aceasta fuziune strategica reprezinta, de asemenea, un pas important in promovarea practicilor alimentare sustenabile, ajutand retailerii sa-si creasca veniturile si oferindu-le consumatorilor acces facil la alimente excedentare. Risipa alimentara este o problema globala presanta, Uniunea Europeana generand aproape 60 de milioane de tone de risipa alimentara anual – echivalentul a 132 kg de persoana.

Compania reuneste acum o echipa de aproape 100 de membri si a generat venituri totale de 7,5 milioane EUR in 2024.

„Romania este una dintre cele mai mari si dinamice piete din Europa Centrala si de Est, ceea ce o face o prioritate strategica pentru noi. Bonapp a construit un brand puternic in aceasta tara efervescenta, colaborand cu parteneri de renume precum PENNY si Starbucks. In plus, reteaua extinsa a echipei Bonapp in regiune deschide oportunitati extraordinare pentru extinderea noastra in Europa. Suntem incantati sa ne unim fortele si sa dezvoltam impreuna acest business”, afirma Kirill Perepelica, Co-Fondator Munch.

“Antreprenorii cu aceeasi viziune isi unesc fortele! Munch si Bonapp impartasesc culturi foarte asemanatoare. Prin combinarea expertizei locale profunde a Bonapp cu succesul dovedit al Munch in regiune, cream fundatia ideala pentru o crestere accelerata. Acest parteneriat demonstreaza ca in lumea companiilor in crestere, intregul poate fi cu adevarat mai mare decat suma partilor sale”, declara Luka Zivkovic, Co-Fondator Bonapp.

Fuziunea combina leadershipul european al Munch in trei tari cu pozitia solida a Bonapp pe piata din Romania, rezultand o platforma unificata cu peste 3,5 milioane de descarcari ale aplicatiei si un total de 6000 de locatii partenere. Obiectivul: conectarea consumatorilor cu HoReCa si retailerii care ofera alimente excedentare la reduceri semnificative.

In saptamanile urmatoare, Bonapp si Munch vor integra platformele, echipele si operatiunile lor, creand o experienta fluida pentru utilizatori si parteneri. Pasul urmator: extinderea pe noi piete, in 2025, inclusiv in Bulgaria, Croatia, Grecia, Serbia si Slovenia.

Doar in 2024, prin aplicatiile lor mobile, Munch si Bonapp au salvat impreuna aproape 3.000 de tone de alimente care ar fi fost aruncate.

Despre Munch

Munch a fost fondata in 2020 de antreprenorii Albert Wettstein, Bence Zwecker, Botond Zsoldos si Kirill Perepelica, cu viziunea de a aduce schimbari sustenabile in industria alimentara.

Aplicatia sa ajuta restaurantele, brutariile, magazinele alimentare si hotelurile sa vanda alimente de inalta calitate, nevandute, la preturi reduse. In 2022, Munch si-a extins aria de acoperire prin expansiunea in Slovacia si fuzionarea cu aplicatia ceha Nesnězeno, fondata de Jakub Henni.

Pana in prezent, Munch a salvat peste 3 milioane de pachete de mancare in cele patru tari in care opereaza.

Despre Bonapp

Bonapp a fost fondata in 2021 de antreprenorii Diego Roy de Lachaise, Grégoire Vigroux si Luka Zivkovic.

La fel ca Munch, Bonapp conecteaza utilizatorii cu retailerii locali—inclusiv supermarketuri, hipermarketuri, restaurante, benzinarii, brutarii, cafenele si hoteluri—prin intermediul aplicatiei sale usor de utilizat.

Aplicatia permite clientilor sa achizitioneze produse care se apropie de data expirarii la reduceri de 50% pana la 80%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *