Romania importa 4.000 de tone de castraveti anual. Motivul: Oferta interna nu este calibrata corespunzator

Romania importa 4.000 de tone de castraveti anual. Motivul: Oferta interna nu este calibrata corespunzator

 

castravetiIn timp ce in Olt producatorii locali au ajuns sa vanda kilogramul de castraveti si cu 20 de bani, pentru ca nu exista cerere, unitatile de procesare sunt nevoite sa aduca marfa din strainatate, din tari precum Turcia, Macedonia sau Bulgaria. Si aceasta pentru ca legumicultorii romani nu pot sa asigure decat undeva la 3.000 de tone de castraveti, dintr-un necesar de 7.000 de tone, care sa aiba calibrul corespunzator pentru conservarea lor in otet la borcane de sticla. Dimensiunea castravetilor este cu atat mai importanta cu cat procesul este mecanizat, iar castravetii trebuie sa aiba loc in borcan si sa poata fi pus cu usurinta capacul….

Pe langa aceasta, procesatorii se plang si de practicile intalnite la anumiti producatori romani, care nu dau dovada de seriozitate si mai ascund printre castraveti si unii ceva mai mari care n-au ce cauta in sac.

Aceeasi practica se intalneste si la cartofi, numai ca fenomenul este invers, se pitesc cartofi mici printre cei mari, ceruti de supermarketuri….

Citeste si Italia si Spania, cei mai mari producatori de tomate din UE. Romania nici nu conteaza …

In 2016, suprafetele cu castraveti din Romania s-au ridicat la 6.470 ha, de pe care s-a obtinut o productie de circa 120.000 tone, potrivit datelor Eurostat, insuficienta insa pentru a satisface cererea interna

One thought on “Romania importa 4.000 de tone de castraveti anual. Motivul: Oferta interna nu este calibrata corespunzator

  1. Buna.
    reprezint un procesator/producator de legume din Romania, cu fabrica moderna de procesat legumele. Problema este absolut reala, producatorii mici sunt absolut inabordabili. Tocam anual mii de tone de legume si ne confruntam de fiecare data cu probleme calitative care ne duc mereu la vorba…’nu mai lucrez veci cu agricultorii romani”. prefer sa aduc din import marfa proaspata, mereu gata de expediat, din depozite cu temperatura controlata, curata, calibrata.Pretul e cu mult sub oferta fermierilor, pt ca acestia viseaza sa vanda doar in pret de piata si habar nu au ce inseamna calitate si cantitate pt industrie. Lipsa organizarii in cooperative, sau asocieri diverse, duce la distrugerea lor si nu faptul ca industria nu-i baga in seama! Efectiv, nu ai cu cine, nu ai timp sa abordezi zeci de agricultori sa reusesti sa strangi 20-40 de tone, fiecare cu calitatea lui (buna sau rea), probleme legate de plati, gestionare logistica, etc. Cum credeti ca lucrati cu o fabrica, ca si cu un aprozar? credeti ca utilajele dintr-o fabrica se pornesc pt fiecare caruta de cartofi achizitionata? Avem nevoie de cantitati pt prelucrare continua, pt ca un utilaj consuma energie electrica cat un sat intreg si nu este rentabil sa procesezi cantiati mici. Asa ca, disparitia agricultorului este un fel de auto-distrugere, nicidecum lipsa interesului procesatorilor. Mare majoritate a fermierilor mici te privesc cu ura cand vrei sa le cumperi productia, si-ti spun….mai bine arunc decat sa iti vand in banii aia….pai cu mentalitatea asta, linistit puteti sa va puneti lacatele pe porti. Industria e una, piata e alta! Vreti putere de negociere ci procesatorii si cu retelele? ASOCIATI-VA!!! Puneti mana la treaba, nu mai cersiti ajutor de la stat! Ajutati-va singuri, iar impreuna cu un procesator puternic, va sustineti reciproc. Gasiti modalitati de a lucra impreuna, nu de a da un camion de cartofi, a-ti incasa banii si a nu mai raspunde la telefon ca i-ai trimis la fabrica jumate stricati si jumate sub standardul de calitate. Se pot spune multe si de o parte si de alta. Ideeea e ca agricultorii sunt undeva in alt film si nu fac nimic pt a depasi situatia asta. Veci nu trecem de etapa asta.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *