Romania a exportat, in 2017, circa 109.000 tone de carne de porc in China, de zece ori mai mult fata de 2016

Romania a exportat, in 2017, circa 109.000 tone de carne de porc in China, de zece ori mai mult fata de 2016

 

porculChina incepe sa devina destinatie de export pentru produsele romanesti. Chiar daca pasii sunt marunti, in conditiile in care este destul de greu si dureaza mult obtinerea certificatelor de agreere pentru piata asiatica, premisele se arata destul de promitatoare. Anul trecut de exemplu, tara noastra a exportat 108.480 de tone de carne de porc in China, comparativ cu 10.609 tone, in anul 2016, livrari realizate de o singura companie agreata la acest moemnt de autoritatile chineze (n.red. – nici nu este greu de ghicit de cine este vorba, nu-i asa?), a declarat Robert Chioveanu, sef serviciu ANSVSA in cadrul Expo-Conferintei “100 DE ANI DE ROMANIA|100 DE ANI DE TRADITIE|100 DE GUSTURI ALESE”, organizate de Roaliment.

El a mai spus ca se fac eforturi sustinute cu ajutorul ambasadei Romaniei din China pentru obtinerea certificatelor de agreere din partea autoritatilor chineze si pentru alte produse. Important este faptul ca vorbim d eproduse cu valoare adaugata si nu de animale vii, a tinut sa sublinieze reprezentantul ANSVSA.

Negocieri pentru miere, carne, lapte si produse lactate, peste si produse din peste si produse procesate din carne

Romania exporta in prezent in Republica Populara Chineza material genetic bovin si embrioni bovini, fiind aprobata si o unitate de abatorizare pentru a exporta carne de porc congelata. De asemenea, exista negocieri avansate pentru exportul de miere, carne congelata de pasare, oaie si vita, lapte si produse lactate, peste si produse din peste si produse procesate din carne, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Autoritatea a anuntat astazi ca presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Branescu, participa, alaturi de o delegatie de specialisti din cadrul institutiei, la cea de a treia editie a “Conferintei pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei”, care se desfasoara in Ningbo, Republica Populara Chineza, in perioada 6 – 8 iunie.

Citeste si Francezii de la Kalizea si-au facut moara de porumb la Slobozia

Invitatia de participare a fost adresata de catre Administratia Generala pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din R.P. Chineza (AQSIQ). Organizatorii doresc prin aceasta conferinta consolidarea colaborarii cu autoritatile pentru siguranta alimentelor si carantina aflate de-a lungul „Noilor Drumuri ale Matasii” si in particular cu tarile Europei Centrale si de Est (ECE), in vederea dezvoltarii relatiilor de import – export cu alimente si produse agricole dintre China si tarile ECE.

Citeste si Crescatorii de porci din Gologanu prefera purceii din Germania

La reuniune sunt prezenti specialisti din mai multe tari, alaturi de Romania fiind reprezentate alte state, dintre care mentionam: Lituania, Croatia, Polonia, Slovenia, Polonia, Ucraina, Bulgaria etc.

Participarea reprezentantilor ANSVSA la aceasta conferinta este importanta, atat pentru continuarea discutiilor tehnice bilaterale pentru accelerarea procedurilor de export aflate in derulare, cat si pentru faptul ca la editia din acest an sunt invitati si reprezentanti ai mediului de afaceri.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, a semnat, alaturi de Zhi Shuping, ministrul Administratiei Generale pentru Supravegherea Calitatii, Inspectie si Carantina a Republicii Populare Chineze (AQSIQ), Protocolul privind conditiile sanitare veterinare si fitosanitare pentru exportul de lucerna romaneasca in Republica Populara Chineza.

3 thoughts on “Romania a exportat, in 2017, circa 109.000 tone de carne de porc in China, de zece ori mai mult fata de 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *