Retailerii ignora modificarile la Legea 321. Sapunaru ii ameninta cu ANAF-UL

Retailerii ignora modificarile la Legea 321. Sapunaru ii ameninta cu ANAF-UL

 

supMarile lanturi alimentare impun facturarea anticipata a taxelor de raft, incalcand astfel Legea supermarketurilor, de curand promulgata, iar astfel, isi bat joc de producatorii romani, sustine Nini Sapunaru, presedintele Comisii pentru Agricultura din Camera Deputatilor. Intr-o postare pe FB, el spune ca situatia este de netolerat si ca sesiza ANAF si Consiliul Concurentei. In urma cu aproximativ o saptamana, Federatia Nationala PRO AGRO a atras atentia ca operatorii economici a caror cifra de afaceri este mai mare de 2 mil. euro au intreprins o actiune concertata, prin care toate taxele prevazute in contractele comerciale incheiate in baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe intreaga perioada a anului, transmitandu-le producatorilor ca in cazul in care nu sunt acceptate aceste taxe vor fi reziliate unilateral contractele de furnizare, cu toate ca Legea nr. 150/2016 a intrat in vigoare incepand cu data de 19.07.2016, potrivit sesizarilor producatorilor si procesatorilor.

‘’Precizam ca, aceste practici neloiale sunt anticoncurentiale si au rolul de a crea prejudicii financiare producatorilor si consumatorilor fara sa existe vreun temei juridic expres in baza caruia aceste taxe sa poata fi facturate. Interesul legitim al producatorilor romani este grav afectat, Federatia Nationala PRO AGRO va sesiza autoritatile competente pentru a se declansa o verificare a acestor practici ilegale insusite in continuare de catre unii operatori economici a caror cifra de afaceri este mai mare de 2 mil. euro”, se preciza intr-un comunicat al Pro Agro.

Romania ca stat membru al Uniunii Europene a legiferat prin Legea nr. 150/2016 o reglementare corecta a relatiilor contractuale care are drept scop eliminarea transferului unor costuri si riscuri excesive catre producatorii din sectorul agroalimentar.

Federatia Nationala PRO AGRO, reprezentativa pe sectorul agricultura si industria alimentara, a sustinut modificarile aduse la Legea nr. 321/2009 prin Legea nr. 150/2016. Federatia si-a manifestat deschiderea de a construi parteneriate intre producatori, procesatori si comercianti, transmitand in acest sens adresa nr. 144/29.06.2016 catre Asociatia Marilor Retele din Romania, la care nu s-a primit nici un raspuns, pana in prezent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *