Reducerea poluarii cu nitrati din fantani, in atentia primarilor din Olt si Dolj

Reducerea poluarii cu nitrati din fantani, in atentia primarilor din Olt si Dolj

 

slatinaReuniune de lucru zonala cu tema „Gunoiul de grajd – bunastare pentru fermieri”, organizata de Ministerul Apelor si Padurilor, in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (CIPN) la Slatina! Evenimentul a avut loc in sala de conferinte a Consiliului Judetean Olt si a reunit reprezentanti ai primariilor din zona rurala a judetelor Olt si Dolj, alaturi de specialisti din cadrul APIA, Directia pentru Agricultura Judeteana, Sistemul de Gospodarire a Apelor si Administratiile Bazinale Olt si Jiu, Directia de Sanatate Publica, Agentia pentru Protectia Mediului, ANSVSA, precum si membri ai asociatiilor de fermieri din cele doua judete.

In cadrul lucrarilor reuniunii au fost prezentate beneficiile pe care sistemul public de colectare si gestionare a gunoiului de grajd le aduce atat fermierilor, cat si administratiilor locale. Pas cu pas au fost discutate toate aspectele implicate de realizarea, operarea si asigurarea sustenabilitatii unei platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd.

De asemenea, a fost prezentat si sistemul de transmitere a informatiilor privind bunele practici agricole catre fermieri, prin intermediul help-desk-ului infiintat in cadrul proiectului.

Help-desk-ul este parte a unui sistem tip retea a fermierilor, ce organizeaza grupuri de discutii unde fermieri-model impartasesc din experienta proprie. Orice fermier poate accesa acest punct de informare sunand la numarul de telefon (cu tarif normal) 0371 503 525.

Reuniunea face parte dintr-o ampla serie de dezbateri organizate in cadrul campaniei nationale de constientizare APA NOASTRA derulata sub sloganul “APAR APA!” in perioada 2019 – 2021 si are ca scop facilitarea schimbului de informatii dintre autoritatile de la nivel national si local, specialisti, reprezentanti ai diferitelor institutii implicate in implementarea, monitorizarea si controlul aplicarii Directivei Nitrati si fermieri ori membri ai comunitatilor locale.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este parte a demersurilor Guvernului Romaniei de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole. Managementul gunoiului de grajd la nivel de comuna este o preocupare principala a Proiectului, avand in vedere ca, la ora actuala, in Romania sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistenta, care nu au capacitatea de a implementa individual masurile necesare prevenirii poluarii solului si a apei freatice.

Proiectul CIPN este in a doua faza, cea de finantare aditionala. Proiectul initial a demarat in 2008 si s-a incheiat in 2017 si a finantat un numar de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finantarea aditionala a proiectului a fost alocata pentru cinci ani, pana in martie 2022. In aceasta faza a proiectului vor fi finantate peste 90 de comunitati locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *