Programul Tomata este pe sfarsite, dupa cate se pare. Nemultumit de rezultatele obtinute in cei 4 ani de derulare, ministrul Agriculturii Adrian Oros anumta schimbari majore de anul viitor. Mai precis, vrea sa-i faca pe legumicultorii sa cultive in spatii protejate orice tip de legume, nu doar rosii, pe cat posibil cu sprijin venit din bani europeni, a anuntat Adrian Oros la Timisoara. Numarul beneficiarilor pe programul national “Tomata” a fost in acest an de 18.300, iar cei mai multi sunt din judetele Galati, Olt, Teleorman, Dolj, unde au fost intotdeauna zone legumicole consacrate.
Ministrul a subliniat ca programul “Tomata” este in anul patru de aplicare si crede ca dupa aceasta perioada statul trebuie sa mute acel ajutor si spre alte sectoare care sunt in dificultate.
“Pentru legumicultura in spatii protejate vom face masura in Pilonul II, astfel incat cei care doresc sa faca in continuare legumicultura in spatii protejate sa poata accesa acea masura, sa-si faca sere sau solarii (…) in care sa poata cultiva orice leguma, nu doar tomata (…), sa utilizam bani europeni, nu sa alocam in fiecare an bani de la buget, pentru ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, impactul economic asupra agriculturii nu a fost cel asteptat. Exact in perioadele in care ne asteptam sa scada importurile de tomate, cand se derulau aceste programe, in fiecare an, cantitatile de tomate erau in crestere. Vom vedea pana la finele acestui an care este trendul”, a declarat Oros, potrivit Agerpres.
El a insistat asupra faptului ca cea mai mare problema pe care o au fermierii mici este cea legata de negociere, pentru ca de multe ori nu isi vand marfa la preturi competitive.
“Pe noi ne intereseaza in primul rand partea de depozitare si de procesare, care este deficitara. Desi avem productii foarte mari in unii ani, noi exportam materie prima, cereale si animale vii, adica exportam subventii si importam hrana procesata, cu valoare adaugata foarte mare. Daca aceasta procesare si depozitare am face-o in tara ar oferi si multe locuri de munca in plus. Aceasta este singura parghie prin care ministerul poate stimula fermierii sa se asocieze, creand masuri dedicate acestor cooperative si explicandu-le ca legea cooperatiei, care exista, ofera foarte multe avantaje fiscale”, a explicat Adrian Oros.